INTERPOL va detașa la Chișinău un expert care va evalua activitatea biroului național al acestei structuri: Procurorii au identificat circa 30 de infractori „spălați” de păcate de către instituția condusă deȚentiu
Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală (INTERPOL) va detașa un expert în R. Moldova pentru evaluarea activității Biroului Național Central (BNC) INTERPOL Chișinău, care este responsabil de utilizarea bazelor de date și instrumentelor acestei structuri la nivel național.
Solicitarea a fost transmisă vineri, prin intermediul unei videoconferințe, de către șeful Poliției Republicii Moldova, Viorel Cernăuțeanu, secretarului general al INTERPOL, Jürgen Stock. Șeful INTERPOL a salutat inițiativa și a demarat aranjamentele necesare pentru detașarea unui expert al Organizației în misiune de lucru în R. Moldova.
Inspectoratul General al Poliției mai informează că, imediat după acțiunile procurorilor anticorupție în dosarul care vizează ștergerea notificărilor roșii din baza de date a INTERPOL pe numele mai multor infractori, pentru a-i scăpa de arest și extrădare, instituția a demarat o anchetă internă și, începând cu data de 6 iunie, toți angajații din cadrul BNC INTERPOL Chișinău care sunt vizați în procesul de urmărire penală au fost suspendați din funcție.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că procurorii au identificat până în prezent 30 de presupuși beneficiari ai acestei scheme infracționale. Potrivit ei, este vorba de persoane din mai multe țări, inclusiv din Republica Moldova, care au fost ajutate de BNC INTERPOL Chișinău să scape de notificările roșii ale INTERPOL.
„Este o investigație foarte sensibilă și confidențială. Am făcut totul de sine stătător, doar cu procurorii și ofițerii anticorupție, nu am avut nicio scurgere de informații înainte de percheziții. Nu au fost șterse informațiile din telefoane sau alte probe. Sunt foarte mândră de acest lucru, cred că a fost o premieră pentru Republica Moldova”, a spus Veronica Dragalin ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
Amintim că, pe 4 iunie curent, procurorii au reținut patru persoane bănuite că, în schimbul mitei de milioane de dolari, radiau notificările roșii din baza de date a INTERPOL, iar unii infractori primeau azil în R. Moldova. După ce scăpau de urmărirea prin intermediul INTERPOL, aceștia puteau călători nestuingheriți ulterior în întreaga lume.
Persoanele reținute inițial erau şeful Inspectoratului General pentru Migraţie a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, şeful Biroului INTERPOL de la Chişinău, Viorel Ţentiu, fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog, ex-reprezentant al Republicii Moldova la INTERPOL, dar și avocatul Oleg Mîţă, apărătorul liderul interlop Vladimir Mosclciuc, alias Makena, şi al fostului deputat democrat, Vladimir Andronache.
Ulterior a fost reținută și o a cincea persoană, însă în arest preventiv pentru 30 de zile a fost plasat doar Viorel Țentiu. Sergiu Bularu, avocatul lui Viorel Țentiu, a declarat că acesta pledează nevinovat, iar decizia de a-l plasa în arest preventiv va fi atacată la Curtea de Apel.
Ancheta Procuraturii Anticorupție este sprijinită de organele de drept din Franța și Biroul Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite.
Cum au votat cetățenii români din R. Moldova la alegerile prezidențiale din România: Număr-record de votanți și Lasconi pe primul loc
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 în România: Elena Lasconi a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu
Nicolae Negru // Fantoma trecutului promite schimbarea prezentului