17:11:18 26.12.2024
Stiri

Interese meschine la CSP: Procuratura Anticorupție dezvăluie numele persoanei în interesul căreia ar fi acționat Olesea Vîrlan atunci când l-a depunctat „arbitrar” pe Ion Munteanu la concursul pentru ocuparea funcției de procuror general

Actualitate 15.04.2024 13:35 Vizualizări2253 Autor: Ziarul National
Interese meschine la CSP: Procuratura Anticorupție dezvăluie numele persoanei în interesul căreia ar fi acționat Olesea Vîrlan atunci când l-a depunctat „arbitrar” pe Ion Munteanu la concursul pentru ocuparea funcției de procuror general

Bănuiala rezonabilă a procurorilor anticorupție: „Ar fi ridicat cu peste 200 000 de lei mai mult”

Fosta membră a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Olesea Vîrlan, care i-a acordat lui Ion Munteanu un punctaj de numai 3,5 în cadrul concursului pentru ocuparea funcției de procuror general, ar fi acționat în interesele lui Andrei Roșca, „o persoană apropiată”, care voia să se răzbune pe Munteanu, din motiv că ultimul nu i-a oferit acestuia funcția vacantă de adjunct al procurorului general.

„Dacă Andrei Roșca pleca din sistemul Procuraturii din funcția de adjunct al procurorului general, ar fi ridicat cu peste 200 000 de lei mai mult în calitate de indemnizație și concediu nefolosit decât de pe postul de procuror în cadrul Procuraturii Generale, din care a plecat la 28 februarie 2024 în baza cererii de demisie”, susține Procuratura Anticorupție, care anunță că a finalizat examinarea procesului penal în acest caz.

Citește și: CSP a decis să ANULEZE concursul pentru ocuparea funcției de procuror general, în cadrul căruia Octavian Iachimovschi a acumulat cel mai mare punctaj. Ce a stat la baza acestei DECIZII

Potrivit Procuraturii Anticorupție, probele administrate arată că Olesea Vîrlan „a folosit intenționat situația de serviciu ca membru al Consiliul Superior al Procurorilor, manifestată în evaluarea cu rea-credință, deprecierea în mod arbitrar, neasigurarea egalității de șanse, examinarea și aplicarea subiectivă a criteriilor de evaluare, în ceea ce privește cariera și candidatura lui Ion Munteanu la funcția de procuror general”.

Acțiunile acestui membru al CSP au afectat „întregul sistem de justiție al Republicii Moldova, inclusiv fiind încălcată flagrant obligativitatea față de procesul de integrare europeană, care prevedea alegerea procurorului general până la sfârșitul lunii martie, însă dat fiind comportamentul defectuos și vicios al Olesei Vîrlan, statul nu a reușit îndeplinirea acestei obligativități la acea etapă”, mai arată Procuratura Anticorupție.

Totuși, Olesea Vîrlan, care și-a dat demisia de la CSP la scurt timp după scandalul privind nota extrem de mică acordată doar unui candidat din cei patru care au participat la concursul pentru șefia Procuraturii Generale, nu va răspunde penal, ci doar contravențional.

„... Acțiunile Olesei Vîrlan, deși reproșabile, nu au cauzat daune în proporții considerabile, după cum prevede art. 327 Cod penal și nu pot fi incriminate sub aspect penal. Astfel, în rezultatul investigației, procurorul–șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a emis ordonanță de refuz în începerea urmăririi penale, cu clasarea procesului penal, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii, dar constituie contravenția de abuz de putere (prevăzută de art. 312 alin. (1) Cod contravențional), fiind pornit pe acest fapt, în privința ex-membrului CSP, Olesea Vîrlan, proces contravențional la data de 10 aprilie 2024”, notează Procuratura Anticorupție.

Dacă va fi găsită vinovată, Olesea Vîrlan, care a plecat din sistemul procuraturii pe 19 martie curent, riscă o amendă de la 1 500 la 4 500 de lei, cu privarea de dreptul de a deține o anumită funcție sau de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni până la un an.

CITIȚI și VIDEO // Olesea Vîrlan, care ar fi VICIAT concursul pentru funcția de procuror general, a DEMISIONAT. Președintele CSP, Dumitru Obadă: „Din câte înțeleg, a prevalat interesul public”

În cadrul aceleiași cercetări, Procuratura Anticorupție a scos la iveală faptul că Andrei Roșca, și el fost membru al CSP, a promovat-o în anul 2022 pe Vîrlan în funcția de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii raionului Ialoveni, în detrimentul unui candidat calificat selectat și numit de către procurorul general interimar pentru această funcție - procurorul Dumitru Barbaroș.

Totuși, deși ar fi săvârșit abuz de putere, termenul de prescripție în acest caz (un an) a expirat și Andrei Roșca nu poate fi tras la răspundere contravențională.

Amintim că rezultatele concursului pentru funcția de procuror general au fost anulate pe 28 februarie curent, iar CSP va lansa luni, 15 aprilie, un nou concurs la șefia Procuraturii Generale, instituție condusă de interimari din toamna anului 2021, atunci când fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost reținut de oamenii legii, fiind învinuit în mai multe dosare penale.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md