Interese cu gust de mere la Ministerul Economiei
Afaceri // Ministerul Economiei este bănuit că ar fi deschis un parc industrial în interesul unei companii ucrainene
Un proiect grandios lansat în toamna acestui an de Ministerul Economiei provoacă scandal și ridică mai multe semne de întrebare oamenilor de afaceri din R. Moldova. Aceștia bănuiesc conducerea ministerului că ar loba interesele unei companii ucrainene care încearcă să intre pe piața moldovenească de producere a sucurilor și a concentratelor din fructe, punând în pericol activitatea celorlalte fabrici autohtone din domeniu. Compania este una dintre cele trei câștigătoare ale concursului de rezidenți ai Parcului industrial Edineț, creat în august curent. Chiar dacă are drept fondator o persoană fizică, capital social de 5 400 de lei și adresă juridică în câmp, firma a reușit să convingă Ministerul Economiei că va putea ridica o fabrică de 20 de milioane de euro.
Concurs pentru un câștigător știut din timp
Venirea pe piața moldovenească a cunoscutei firme ucrainene producătoare de sucuri „T.B. Fruit” a fost anunțată solemn de Ministerul Economiei (ME) încă în iulie curent. Chiar dacă concursul pentru selectarea rezidenților a fost anunțat abia în luna septembrie, viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja, promitea încă la întâlnirea avută pe 27 iulie cu directorul companiei „T.B. Fruit”, Taras Barșorvski, „susținerea și colaborarea Ministerului Economiei” la implementarea cât mai rapidă a importantului proiect investițional de la Edineț. Și dacă discuțiile s-au purtat cu președintele unei companii cu șapte fabrici deschise în Ucraina și Polonia, palma s-a bătut cu o firmă creată cu doar câteva zile înainte de concurs, la Chișinău, de un cetățean ucrainean.
Cont de 5 400 de lei și promisiuni de milioane
ingura legătură dintre compania ucraineană și cea moldovenească este asemănarea denumirii. În schimb, față de compania-mamă cu sediu de milioane, firma-fiică, SRL „T.B. Fruit”, condusă de ucraineanul Vasili Medvedi, a fost înregistrată într-o clădire dărăpănată din capitală, iar apoi adresa juridică a fost transferată direct în câmp, în Parcul industrial din Edineț. Chiar dacă acel contract încheiat cu administratorul Parcului industrial prevede investiții de peste 20 de milioane de dolari din partea firmei, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, aceasta are active în valoare de doar 5 400 de lei. Potrivit unor surse, SRL „T.B. Fruit” ar fi avut probleme în cadrul concursului organizat de Ministerul Economiei, pentru că nu a putut să prezinte garanții pentru acoperirea financiară a viitoarelor investiții. Totuși, firma a fost selectată, alături de companiile moldovenești „Natur Bravo” și „Orhei-Vit”.
Parc industrial pe gustul „T.B. Fruit”?
Inițial, Parcul industrial din Edineț urma a fi destinat pentru dezvoltarea altor genuri de afaceri. Potrivit unui studiu de fezabilitate elaborat de o companie independentă, la solicitarea Ministerului Economiei, cele mai recomandate domenii de activitate pentru această zonă sunt industria textilă şi de confecţii, prelucrarea pielii şi fabricarea încălţămintei, producerea de mobilier, fabricarea de maşini şi echipamente. Nicidecum producerea de sucuri, mai ales că în preajmă se află deja fabrica de sucuri de la Cupcini. Olga Badanova, șefa Direcției de dezvoltare tehnologică și competitivitate din cadrul ME, ne-a explicat de ce ministerul a decis să ignore recomandările studiului. „Studiul de fezabilitate nu este o lege. Scopul acestuia este de a demonstra că există raționament în deschiderea unui parc industrial în zonă, dar la stabilirea genurilor de activitate în cadrul acestuia s-a ținut cont de interesul manifestat de antreprenori. Antreprenorii care ni s-au adresat desfășoară activități în domeniul agroalimentar”, a recunoscut funcționara.
Cu un antreprenor mai puțin
Astăzi, din cei trei antreprenori selectați pentru a deschide fabrici la Edineț, în ecuație ar putea rămâne doar unul. Directorul „Natur Bravo”, Vadim Scorobogatico, ne-a declarat că încă nu se știe dacă vor porni sau nu construcția. Badanova susține că această companie nu a semnat nici contractul privind activitatea de antreprenoriat, de aceea, în timpul apropiat, ar putea fi luată decizia de excludere a companiei din PI Edineț.
„Acest lucru s-a dorit din start. Intenția este de a lăsa acolo doar un singur antreprenor, iar acela să fie „T.B. Fruit”, explică Scorobogatico, făcând aluzie la faptul că interesele companiei ucrainene sunt lobate de persoane cu funcții de răspundere din cadrul ME.
Potrivit lui Scorobogatico, acceptând să meargă pe mâna investitorilor ucraineni, Ministerul Economiei riscă să pună pe brânci antreprenorii moldoveni.
Același lucru îl afirmă și reprezentanții „Orhei-Vit”. „Nu există suficientă materie primă pentru activitatea a trei companii atât de mari pe acest segment de piață. Cineva va trebui să plece”, ne-a spus Vitali Crupenencov, PR-managerul companiei.
Certați cu ecologia
Astăzi, pe teritoriul PI Edineț lucrează doar escavatoarele „T.B. Fruit” care sapă de zor o fântână arteziană. Responsabilii de la Inspectoratul Ecologic din Edineț susțin că firma nu le-a solicitat autorizație pentru aceste lucrări. Probleme cu ecologiștii „T.B. Fruit” a mai avut și în Ucraina, unde din cauza scurgerilor de la o fabrică a companiei din regiunea Vinițk, a fost otrăvită apa dintr-un lac din localitate. Atunci, în fața jurnaliștilor a ieșit să explice situația același Vasili Medvedi care astăzi își ai angajamentul să construiască o fabrică la Edineț.
Concurenții ucrainenilor din PI sunt revoltați și de faptul că firma s-a apucat de construcții în lipsa unor documente de demarcare a terenului care urmau a fi elaborate de administratorul parcului.
Contactat de Ziarul NAȚIONAL pentru a explica de ce nu este delimitat terenul și în baza căror documente a început lucrările „T.B. Fruit”, Artur Reșetnicov, directorul companiei care administrează PI Edineț, a evitat să ne dea un răspuns.
Beneficiile dintr-un parc industrial
Rezidenţii unui parc industrial beneficiază de unele facilităţi fiscale; achită mai puțin pentru arenda terenului pe care îl utilizează, având posibilitatea de a-l privatiza peste un termen de 30 de ani. De asemenea, legea stabilește optimizarea controalelor de stat asupra activităţii rezidenţilor parcurilor industriale și alocarea, după caz, a mijloacelor financiare pentru crearea infrastructurii tehnice.
S-au promis investiții de 1,3 miliarde de lei
Cea mai generoasă ofertă de concurs pentru Parcul industrial Edineț a fost a companiei „Natur Bravo”, care a promis să facă investiții de 504,8 milioane de lei și să deschidă o mie de locuri de muncă. „Orhei-Vit” și-a asumat o investiție de 433,6 milioane de lei, cu deschiderea a 660 de locuri de muncă. Cea mai modestă ofertă este cea a „T.B. Fruit” care intenționează să investească 340 de milioane de lei și să deschidă 180 de locuri de muncă.
Ministerul Economiei ar urma să asigure infrastructura parcului industrial, pentru care vor fi alocate 9 milioane de euro.
Vadim Scorobogatico, director „Natur Bravo”:
„Din venirea pe piață a investitorului ucrainean nu are de câștigat nimeni. Prețurile la mere nu vor scădea. Cantitatea de producție nu va crește, pentru că nu există mai multă materie primă pentru producerea sucurilor decât cea care se folosește deja. Cu alte cuvinte, obiectivul pe care urma să îl atingă Ministerul Economiei, de a dezvolta această ramură, nu se va realiza. În schimb, există riscul să se închidă alte companii moldovenești producătoare de sucuri, pentru că nu vor face față concurenței neloiale pe care intenționează să o aplice „T.B. Fruit”.
Valeriu Lazăr, ministrul Economiei:
„Nimeni din cadrul Ministerului Economiei nu încearcă să lobeze interesele unei companii sau altei. Noi ne dorim o concurență sănătoasă. Din venirea pe piață a unui nou investitor vor avea de câștigat cetățenii și producătorii agricoli, în special cei de mere. Nu este adevărat că nu ajunge materie primă pentru toți producătorii. Trebuie stimulate investițiile în cultivarea livezilor”.
Vasili Medvedi, director SRL „T.B. Fruit”:
„Acest parc industrial a existat şi până la noi. Noi am decis că o investiție în R. Moldova ar fi rentabilă. Există suficientă materie primă, iar pentru a ne asigura, vom planta câteva sute de hectare de livezi, așa cum am procedat și în Ucraina. Ne dorim relaţii bune cu toţi. Nu am fost lobați de nimeni”.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"