01:09:10 20.01.2025
Stiri

Interdicția totală a reclamelor jocurilor de noroc, exact ca în R. Moldova, RESPINSĂ de autoritățile din România. De ce legea din R. Moldova ar fi un eșec total

Actualitate 02.03.2023 09:54 Vizualizări1436 Autor: Ziarul National
Interdicția totală a reclamelor jocurilor de noroc, exact ca în R. Moldova, RESPINSĂ de autoritățile din România. De ce legea din R. Moldova ar fi un eșec total

Proiectul care ar fi interzis total reclamele la jocurile de noroc în România a fost modificat radical, marți, de senatorii din comisiile juridică și de cultură, care a admis amendamentele Partidului Național Liberal (PNL) prin care pot fi difuzate în continuare spoturi în audiovizual noaptea, iar reclamele outdoor sunt permise, cu o limită de maximum 30 mp.

Proiectul ar putea fi inclus pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Citește și: „Legea Alaiba”, un EȘEC total? „Rămânem fără SPORT, iar fotbalul nostru, la fel ca și cel rusesc, ar putea dispărea de pe arena internațională”. Toți oficialii arată cu degetul spre Dumitru Alaiba, însă autorul legii nu are răspunsuri

Senatorii comisiile juridică și de cultură au votat amendamentele propuse de liberali, precum cel care permite în audiovizual în intervalul orar 6.00 – 23.00 „inserturile grafice ale mărcii, siglei sau altui simbol prin care se poate identifica titularul mărcii”, însoţite de mesajul „Fii responsabil” şi de interdicţia participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani, relatează Agerpres.

Un alt amendament prevede că „formele de publicitate exterioară sunt permise dacă dimensiunile materialelor publicitare nu depăşesc, în mod individual, o suprafaţă de 30 de metri pătraţi” şi nu promovează premii în bani sau bunuri materiale.

Citește și: Un an cu „Legea Alaiba” (II): R. Moldova ratează venituri de sute de MILIOANE de lei, bani care ajung în offshorurile rusești. Noul președinte al Comisiei economie și buget din Parlament: „Știu de invazia site-urilor ilegale pe piața noastră”

A fost admis, de asemenea, un amendament propus de senatorul Turos Lorand, care prevede „interzicerea oricărei forme de comunicare comercială audiovizuală pentru activităţile de jocuri de noroc, reglementare potrivit art.10 alin. 1 din OUG nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, prezentate sau recomandate de personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive ori de alte persoane care, datorită celebrităţii lor, pot încuraja activităţile de jocuri de noroc şi pariuri sportive”.

Context. Proiectul a fost depus în noiembrie 2022 și era semnat de parlamentari PNL, PSD, USR, AUR și minorități. Depus inițial de parlamentari din toate partidele cu excepția UDMR, proiectul nu mai este susținut de PSD, care și-a retras semnăturile de pe inițiativă încă înainte de a fi discutat în comisii.

Inițial, proiectul prevedea că:

  • „Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri este interzisă.”
  • „Se interzice orice formă de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri.”

Amintim că o lege similară, numită „Legea Alaiba”, a fost adoptată și în R. Moldova. Documentul a fost aprobat la insistența ex-deputatului Dumitru Alaiba, actual ministru al Economiei. Atunci Dumitru Alaiba făcea trimitere la faptul că și în Parlamentul României există un proiect de lege cu privire la interzicerea publicității la jocurile de noroc și pariuri sportive.

„Legea Alaiba”, care a intrat în vigoare în ianuarie 2022, interzice publicitatea la jocurile de noroc și pariuri sportive, dar și o altă lege, prin care impozitul pe câștigurile din aceste jocuri au fost majorate de la 12% la 18%. Aceste modificări au scăzut brusc veniturile Loteriei Naționale a Moldovei (LNM), dar nu și dependența jucătorilor, care au migrat către site-urile ilegale rusești, care-și fac la greu publicitate în spațiul virtual și nu rețin impozite din câștiguri, făcând evaziune fiscală și spălare de bani. Portalurile în cauză le permit să joace și minorilor și nu verifică sursa mijloacelor bănești încasate. Astfel, R. Moldova ratează anual venituri de sute de milioane de lei. Banii pierduți ajung fie în Rusia, fie pe insulele Curaçao, către unele companii rusești, care sunt interzise și acuzate de finanțarea terorismului în alte țări, potrivit unei investigații realizate de Jurnal.md.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md