Inteligența Artificială ar putea diagnostica timpuriu demența, prin teste oculare
Oamenii de știință din Scoția lucrează la un instrument bazat pe inteligență artificială care poate identifica semne precoce de demență folosind fotografii ale retinei, făcute în timpul controalelor de rutină la ochi. Această tehnologie ar putea transforma modul în care sunt diagnosticate bolile neurodegenerative, transmite BBC, citat de g4media.ro.
Cercetători scoțieni lucrează la un nou instrument de inteligență artificială care ar putea fi utilizat de opticienii de top pentru a observa semnele timpurii ale demenței.
Fotografiile făcute retinei, din spatele ochiului, pot oferi o indicație a sănătății creierului, iar folosind software-ul AI pentru a analiza informațiile, oamenii de știință ar putea detecta semnele bolii înainte ca simptomele să se manifeste.
Echipa de cercetare NeurEYE a colectat aproape un milion de scanări oculare de la opticienii din întreaga Scoție – cel mai mare set de date de acest gen din lume – și cu ajutorul AI a dezvoltat un algoritm care poate evalua sănătatea vaselor de sânge ale ochiului, care ar putea indica boli neurodegenerative.
Baza de date realizată de echipă poate fi aplicată fotografiilor făcute în timpul examinării de rutină a ochilor și ar putea fi folosită în viitor de clinicieni fie pentru a preveni apariția bolilor, fie pentru a diagnostica afecțiunile într-un stadiu mult mai timpuriu decât este posibil în prezent.
Vasele de sânge ale ochiului sunt foarte mici și fine, ceea ce înseamnă că ele pot releva afecțiuni mai devreme decât alte părți ale corpului.
Echipa NeurEYE este condusă de Universitatea din Edinburgh și include cercetători de la Glasgow Caledonian University.
Baljean Dhillon, profesor de Oftalmologie Clinică la Universitatea din Edinburgh și coordonator NeurEYE, a declarat:
„Ochii ne pot spune mult mai multe decât am crezut că este posibil.
Retina deține o mulțime de informații și este un barometru biologic al sănătății noastre cerebrale. Putem vedea retina cu echipamente simple și ieftine, ce se găsesc în toate magazinele din Marea Britanie și nu numai.
Ceva atât de simplu ca o fotografie a unei retine poate fi acum folosit pentru a prezice potențialele schimbări cerebrale în viitor.”
Demența oprește funcționarea corespunzătoare a celulelor cerebrale ale unei persoane, afectând capacitatea lor de a-și aminti, gândi și vorbi.
Potrivit Dementia UK, această boală afectează una din 14 persoane peste 65 de ani și una din șase persoane peste 80 de ani.
Afecțiuni precum boala Alzheimer pot duce la pierderi de memorie, confuzii sau probleme cu vorbirea și înțelegerea.
Nu există încă un tratament cunoscut pentru demență, însă diagnosticarea precoce poate permite pacienților să acceseze tratamente mai devreme și să ofere timp suplimentar pacienților și celor din jurul lor să se adapteze și să se pregătească pentru viitor.
David Steele, inginer mecanic pensionat, în vârstă de 65 de ani, a cărui mamă are Alzheimer, a declarat pentru BBC Scotland News că un diagnostic precoce ar fi putut salva familia sa de 10 ani de suferință și dificultăți.
Mama sa frecventa regulat opticienii deoarece îi slăbea vederea.
Inițial a fost diagnosticată cu degenerare maculară, dar aceasta a mascat problema de bază, care acum se știe că era orbire cerebrală legată de Alzheimer.
David Steele a spus că diagnosticarea mai devreme a acestei afecțiuni ar fi făcut diferența.
„Ar fi fost extrem de eficient din toate perspectivele, dar cel mai mare impact ar fi fost pentru tatăl meu, care a trebuit să se descurce cu întregul proces de declin al mamei mele”, a spus el.
„Dacă legătura ar fi putut fi făcută acum 10 ani, i-ar fi permis tatălui meu să aibă o viață mai bună. De asemenea, ar fi permis familiei să pregătească un plan pentru momentul în care starea mamei devenea tot mai gravă.”
El a adăugat: „Poate că nu vrei să știi vestea, dar chiar trebuie să o știi, ca să poți plănui restul a ceea ce ți se va întâmpla”.
„Orice poate fi pus în practică devreme este foarte, foarte important, deoarece trebuie să te pregătești pentru momentul în care gestionarea vieții nu mai este ușoară.”
Ian Cameron, optometrist specialist care conduce un cabinet în Edinburgh, a spus: „Ochiul este unic prin faptul că este o fereastră către întregul corp”.
„Toate sistemele corpului sunt reprezentate, astfel încât, pe lângă toate bolile oculare pe care le căutăm – cataractă, glaucom, degenerare maculară, probleme cu vederea – putem detecta și probleme legate de sistemul tău vascular, inima ta, hipertensiune arterială, diabet și chiar există unele legături cu afecțiuni neurologice pe care le putem observa în ochi.”
„Unele condiții se manifestă destul de târziu, dar cu această tehnologie le detectăm din ce în ce mai devreme. Îngrijirea ochilor poate duce la rezultate mai bune în materie de sănătate dacă îți testezi ochii în mod regulat.”
El a adăugat: „Toată lumea trebuie să-și testeze ochii la fiecare doi ani, deoarece se pot observa atât de multe lucruri. Cu cât detectăm problemele mai devreme, cu atât mai bine”.
Echipa din spatele proiectului speră să aibă un prototip pregătit mai târziu în acest an, cu o extindere mai largă a tehnologiei pentru opticienii din toată țara în 2026.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”