Înțelegere Sandu – Zelenski: Cărbune din Ucraina pentru ca MGRES să producă energie electrică, iar regimul de la Tiraspol să ofere curent în schimb. „Această criză este provocată doar de Federația Rusă”
Ucraina ar putea oferi cărbune Centralei de la Cuciurgan, astfel încât MGRES să poată produce energie electrică suficientă pentru a exclude deconectările de curent în stânga Nistrului. Totodată, regimul separatist de la Tiraspol ar putea răsplăti cărbunele cu energie electrică oferită Ucrainei.
La această înțelegere au ajuns președinta Maia Sandu și liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Discutăm cu partenerii noștri externi despre potențiale ajutoare. Noi am oferit cetățenilor din stânga Nistrului ajutoare sub formă de generatoare, medicamente și orice altceva este necesar. Am discutat ieri cu președintele Ucrainei și o potențială soluție ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune pentru întreprinderea de generare a energiei electrice din stânga Nistrului, așa încât să fie produsă electricitate și stânga Nistrului să se achite cu Ucraina cu electricitate. Ar putea fi o soluție. Guvernele statelor noastre, Chișinăul și Kievul, urmează să discute această potențială soluție”, a declarat astăzi Maia Sandu, după ce a purtat, împreună cu premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, discuții la Varnița, raionul Anenii Noi, cu primari și mai mulți șefi de raioane ce au localități afectate de criza energetică.
Reprezentanții administrației publice locale din teritoriu au solicitat de la autoritățile centrale sprijin sub formă de lemne, peleți și generatoare.
„Am verificat executarea deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale, în mod special ceea ce era nevoie de coordonat în activitatea atât a autorităților centrale, cât și locale pentru interconectarea rețelelor de energie electrică și a gazelor naturale în cele 14 localități care sunt în gestiunea autorităților constituționale, dar infrastructura lor, care aparține R. Moldova, încă este gestionată de stânga Nistrului. Am convenit cine și ce are de făcut în așa fel încât să ne mișcăm foarte rapid din punct de vedere al birocrației, dar și al executării lucrărilor. Sunt anumite lucrări care va fi mai dificil de executat, pentru că presupun subtraversarea fluviului Nistru, dar am coordonat împreună cu administrația publică locală cine și ce are de făcut”, a precizat premierul Dorin Recean.
Șeful Guvernului a amintit, în context, că imediat ce a apărut criza energetică, Chișinăul le-a propus celor din stânga Nistrului să le organizeze achizițiile de gaz, „pentru că ei nu o pot face din punct de vedere tehnic, dar am primit refuz”.
„Tiraspolul nu este autonom în deciziile pe care le ia. Această criză este indusă de Federația Rusă pentru a crea destabilizare în R. Moldova și a utiliza R. Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a punctat premierul Dorin Recean.
Președinta Maia Sandu a ținut să precizeze, în context, că cetățenii de pe malul drept al Nistrului nu au nicio datorie față de „Gazprom”, lucru demonstrat și de un audit internațional, iar compania rusă a decis unilateral să sisteze livrarea e gaze către regiunea transnistreană, în pofida unui contract aflat în vigoare.
„Vreau să le amintesc cetățenilor că Gazprom a decis unilateral să înceteze furnizarea gazelor naturale. R. Moldova are contract cu Gazprom până în anul 2026, există traseu, rută pe care pot să ajungă gazele naturale în regiunea transnistreană. A fost decizia Gazprom-ului să nu mai furnizeze aceste gaze naturale. Partea dreaptă a Nistrului nu are datorii față de Gazprom. Vreau ca cetățenii să înțeleagă că această criză este provocată doar de Federația Rusă”, a accentuat președinta Maia Sandu.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România