00:23:50 26.11.2024
Stiri

Intelectualii din R. Moldova, primul pas spre o REVOLTĂ masivă împotriva tentativelor Guvernului de a lichida identitatea noastră națională: „Suntem în plină restaurație sovietică”

Social 06.03.2020 14:20 Vizualizări10365 Autor: Ziarul National
Intelectualii din R. Moldova, primul pas spre o REVOLTĂ masivă împotriva tentativelor Guvernului de a lichida identitatea noastră națională: „Suntem în plină restaurație sovietică” Foto: Vasile Costiuc


Stăpânii temporari pe banii publici ai R. Moldova au decis că republica nu are nevoie de istoricii și lingviștii cercetători, în anul când se pregătesc să sărbătorească pompos 80 de ani de la ocuparea și 75 de ani de la reocuparea de către sovietici a teritoriilor românești din partea stângă a Prutului, pentru că adevărul documentat de aceștia nu convine guvernării actuale proruse.

De reforma inițiată de democrați în 2017, care a adus schimbări majore în funcționarea Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), beneficiază astăzi partenerii de guvernare ai PD – socialiștii președintelui Igor Dodon.

După ce institutele de cercetare au trecut în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a fost creată Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD) care să decidă căror proiecte propuse de savanți li se cuvin bani publici și cărora nu.

În acest an, ANCD a împărțit peste 200 de milioane de lei unor proiecte depuse de institutele de cercetare și universități, însă, destul de curios, au fost picate proiectele înaintate în mare parte de istorici, lingviști, politologi și juriști.

CITIȚI și VIDEO // Dodon, Chicu și Popovici, taxați pentru ATACUL asupra științei istorice din R. Moldova. Țîcu: „Asaltul PSRM asupra mediului academic și intelectual este o încercare de instaurare a unei DICTATURI”

Așa s-au trezit circa trei mii de cercetători din R. Moldova șomeri, cu salarii neplătite de aproape trei luni, susține istoricul Ion Negrei.

Într-o acțiune de protest ad-hoc, care a avut loc pe 5 martie în fața Guvernului, angajații Institutului de Istorie au anunțat că au creat un comitet de grevă și au îndemnat colegii din alte instituții similare să procedeze la fel pentru a-și putea coordona activitățile.

Ei au venit cu cărțile în mâini să le arate guvernanților produsele lor recunoscute în toată lumea și au acuzat puterea că încearcă să lichideze domeniul cercetării și să rescrie istoria, atentând la identitatea noastră națională.

Istoricii acuză guvernarea că a trimis printre evaluatorii de la ANCD persoane loiale, cu scopuri politice, care au oferit în mod intenționat punctaje slabe anumitor proiecte de valoare ale savanților, pentru a le descalifica.

Vedeți mai jos revolta istoricilor din R. Moldova față de acțiunile actualei guvernări:

Ion Negrei, cercetător științific: „Cercetarea pe care o facem noi a intrat pe contrasens cu mesajul politic, ideologic pe care îl promovează guvernarea”

Noi, colectivul de cercetători de la Institutul de Istorie, am venit cu lucrările noastre (protestatarii țin cărți în mâini – n.r.), ceea ce producem noi pentru societate. Cercetarea științifică, cercetarea didactică, cărți, tot ce elaborăm noi am adus aici ca să prezentăm Guvernului, ministerului, societății producția pe care o elaborăm pentru creșterea sănătoasă a cetățenilor R. Moldova.

Lucrările noastre sunt lucrări științifice cotate în Europa, în Rusia, în România și în întreaga lume. Clar lucru că cercetarea pe care o facem noi a intrat pe contrasens cu mesajul politic, ideologic pe care îl promovează guvernarea. Noi scriem despre identitatea noastră națională, despre cultura noastră, despre literatura, limba și toate celelalte componente ale unei identități europene. Despre vocația europeană a acestui popor.

În cazul în care domeniul acesta de cercetare va dispărea, și treptat dispare prin politicile pe care le promovează Guvernul, noi calificăm aceste acțiuni ca o interdicție de a profesa profesia. Noi suntem cercetători științifici, lucrăm cu documentele, metodologii și dăm producție științifică care, poate, contravine ideologiei actuale a guvernării, dar acest motiv nu poate servi drept de sugrumare a activității noastre.

Acesta concurs de proiecte în urma căruia au fost rebutate proiecte de valoare este o acțiune premeditată a Guvernului și nu doar a actualului, dar treptat s-a ajuns la aceasta. Așa cum a fost programat furtul miliardului, printr-o serie de acțiuni întreprinse de mai multe guverne, tot așa a fost elaborată o strategie de sugrumare a cercetării științifice în R. Moldova și am ajuns la etapa finală când nouă ni se interzice să programăm niște cercetări.

Comitetul de grevă va elabora niște revendicări argumentate prin care vom cere păstrarea domeniului de cercetare și eliminarea imixtiunii politice.

Andrei Țurcanu, doctor în filologie, profesor universitar, poet, publicist, critic și istoric literar român, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova: „Asalt asupra identității noastre naționale, asupra istoriei noastre recente, pentru că se vrea o altă istorie, rescrisă”

Suntem în plină restaurație sovietică, pentru că nu e vorba numai despre un asalt asupra institutelor academice, ci despre un asalt asupra identității noastre naționale, asupra istoriei noastre recente, pentru că se vrea o altă istorie, rescrisă. Același lucru se face și cu limba română.

Regret că, în această confruntare dintre putere și știința adevărată, Academia noastră care a devenit, de altfel, un club de discuții, tace. Tace într-un mod asurzitor. Regret lucrul acesta și sper să auzim un cuvânt și din partea Academiei. Sau este, sau nu avem nevoie de ea, pentru că, odată ce tace, odată ce am trecut la Ministerul Cercetării, nu mai este nevoie de ea. Dar dacă ea o să decidă în sfârșit că locul ei este pe baricade, alături de institutele de cercetare, atunci e altă socoteală.

Ion Șișcanu, doctor habilitat, profesor universitar, șeful Secției Istorie Contemporană de la Institutul de Istorie: „Au transformat ANCD într-o bâtă sau într-un buzdugan pentru a lovi în intelectualitate”

Eu îmi pun întrebarea de ce s-au întâmplat aceste evenimente anul acesta? Problema este că anul acesta vor avea loc cel puțin trei evenimente foarte importante la noi în republică. În primul rând, va trebui să comemorăm ocuparea teritoriilor românești, 80 de ani de la ocuparea teritoriilor românești în vara aceasta, va trebui să comemorăm 75 de ani de la reocuparea din 1944 și va avea loc experimentul „alegeri prezidențiale”, în rezultatul cărora președintele actual va pleca, va dispărea cu siguranță.

De ce-au lovit ei în intelectualitate? Domnul președinte, domnul prim-ministru, Guvernul în general știu foarte bine că intelectualitatea va ieși împotriva marcării cu pompă a acestor evenimente. Și mai știu că istoricii, cei de la Institutul de Istorie, nu vor tăcea. Vor aduce, așa cum au făcut-o și până acum, adevărul despre evenimentele din 1940 și din 1944. Ei doresc să iasă cu cele trei cărți despre „Istoria Moldovei” scrise sub patronajul domnului Dodon, restul să fie scoase, aruncate, pentru aceasta au și lichidat, de fapt, o parte din Institutul de Istorie, vor lichida o parte și din celelalte institute. Cineva spunea că sunt aproape trei mii de intelectuali care au rămas șomeri.

Pe de altă parte, ce este această ANCD? A pus mâna pe ea Guvernul, a băgat acolo oameni care le trebuie lor și au transformat-o într-o bâtă sau într-un buzdugan pentru a lovi în intelectualitate. Vă dați seama ce fel de concurs a fost, dacă proiectele de la unele instituții au trecut toate, 100%, iar cele de la institutele socio-umane – jos. Nimeni nu și-a pus întrebarea de ce? Este clar că trebuia de lovit în această intelectualitate.

Propun ca în revendicările care vor fi formulate de comitetul de grevă să cerem în primul rând desființarea acestei Agenții și anularea acestei reforme, așa cum a fost ea realizată. Să ne adresăm unui grup de deputați, fiindcă sunt deputați foarte buni din opoziție, să inițieze o investigație vizavi de activitatea acestei Agenții.

Anatol Țăranu, doctor în istorie: „Protestul de astăzi este doar primul pas spre o revoltă masivă a intelectualității împotriva tentativelor Guvernului de a lichida tot ce se numește Mișcare de Renaștere Națională în R. Moldova”

Comunitatea științifică, de cercetători din statul R. Moldova nu vom privi impasibili și nu vom rămâne pasivi față de tentativele guvernării de a lichida domeniul cercetării în R. Moldova și, în primul rând, de a aplica o lovitură mortală a ceea ce se numește știința umanistică, știința care nemijlocit participă la ceea ce se numește formarea identității naționale în acest stat. Nu în zadar Guvernul, prin reforma sa anapoda, lovește în principalele instituții ale fostei Academii de Științe, instituțiile fondatoare, lovește în Institutul de Istorie, Institutul de Limbă și Literatură și Institutul Patrimoniului Cultural. Este evident de ce fac acest lucru. Este vorba de instituțiile care formează ceea ce se numește cultura națională, contribuie la păstrarea acestei culturi naționale și la dezvoltarea ei.

Guvernul crede că noi o să rămânem pasivi și nu vom reacționa la aceste tentative de a lichida știința în R. Moldova. Nu este așa și protestul de astăzi este doar primul pas spre o revoltă masivă a intelectualității împotriva tentativelor Guvernului de a lichida tot ce se numește Mișcare de Renaștere Națională în R. Moldova. Fiindcă acesta este, de fapt, principalul obiectiv pe care îl urmărește actuala guvernare.

Vreau să vă aduc aminte că președintele Dodon, într-un mod absolut inexplicabil, a folosit formula: deocamdată, în raport cu limba română, noi nu vom scoate sabia din teacă. El ne-a mințit, a scos sabia din teacă și deja a lovit. A lovit în primul rând în Institutul de Istorie și în toate celelalte instituții care, repet, contribuie la ceea ce se numește păstrarea și amplificarea culturii naționale în R. Moldova.

Deocamdată, astăzi suntem puțini, dar putem să ne apărăm drepturile doar dacă o să fim solidari și vom fi capabili să ne ridicăm la luptă împotriva celor care încearcă să ne marginalizeze și să ne scoată din circuitul cultural al acestui stat. Cred că trebuie să facem o adresare către toată comunitatea științifică și de cercetători din R. Moldova pentru a convoca, în timpul apropiat, o adunare națională a lucrătorilor din domeniul științei, culturii din R. Moldova, pentru a ne spune păsul și pentru a protesta împotriva a ceea ce face astăzi Guvernul.

Nu noi existăm pentru Guvern, Guvernul există pentru noi.

Academicianul Mihai Cimpoi: „O continuare a politicii de sugrumare a identității noastre naționale, a valorilor noastre spirituale și morale, a celor care creează, produc aceste valori”

Iată am ajuns savanți-protestanți. Rimează. E o ignorare strigătoare la cer a științei, a rolului științei într-o țară care se vrea europeană, se vrea dezvoltată, se vrea în lume, încadrată în dialogul valoric european și universal.

Știți și Dvs. cât alocă țările dezvoltate pentru cercetarea științifică. Spunea un savant belarus, care a ținut o prelegere zilele acestea la Academia noastră, că SUA acordă 950 de miliarde de dolari pentru cercetare științifică. Această sumă, zicea savantul belarus, e mai mare decât a tuturor statelor europene. China dă ceva mai mult decât statele europene și se apropie de această sumă a SUA. La noi cât se dă pentru cercetare științifică? 0,03, trei sutimi.

Președintele spunea despre combatanți că ei fac politică. Aici nu-i nicio iotă de politică, noi facem știință.

PD-ul a vrut să ne șteargă identitatea noastră, a lichidat Academia, trecerea institutelor în subordinea Guvernului, a ministerului care nu este numai al culturii, dar și al educației, și al cercetării și eu am propus să fie și al agriculturii. Să fie așa, un mastodont, așa, mai mare, în spiritul doamnei Babuc, care apare foarte senin acum pe la televiziuni, ca și cum nu s-a întâmplat nimic.

Ceea ce se întâmplă acum este o continuare a acestei politici de sugrumare a identității noastre naționale, a valorilor noastre spirituale și morale, a celor care creează, produc aceste valori. Fără știință nu e posibil nici un pas înainte, nici un progres în integrarea europeană, nicio luare în serios a acestei republici care se cheamă R. Moldova.

Anatol Petrencu, doctor habilitat în științe istorice, profesor universitar: „Vor să ne impună o ideologie străină, niște neadevăruri și o să vedeți la 9 mai ce minciuni o să spună”

Am venit să-mi exprim solidaritatea cu Dvs., pentru că nici noi nu suntem departe de Dvs. Am avut un program de stat de patru ani, 2014 – 2018, pentru recuperarea memoriei celor deportați. Drept rezultat, am publicat nouă volume de documente, două culegeri de studii pe baza acestor documente și mai avem încă un manuscris. Un an pauză, am înaintat un nou proiect pentru a continua aceste studii și linia a trecut deasupra noastră.

Cum să vă spun, noi, doctori habilitați, doctori am analizat, am cercetat, am elaborat acest program și niște anonimi… Chiar m-ar interesa cine stabilește acest punctaj, de ce așa secretomanie, dacă suntem civilizați, noi propunem și să vină oponenții noștri să ne convingă că nu sunt bune proiectele astea. De ce ăștia de la ANCD tac?

Ce m-a mirat pe mine cel mai tare, doamnele foarte amabile la contestare: da, dle Petrencu, așezați-vă aici, mi-au dat stilou, o zi am lucrat la contestare, că mi-a spus să reușesc până la ora cinci, a doua zi. Am dus acolo ca să aflu că nu se examinează contestările. Apoi de ce ne-au mințit în halul acesta?

Eu am mai fost la grevă în 1995. Am avut discuții atunci cu ministrul Finanțelor și el spune: domnilor, noi vă dăm bani și voi n-ascultați ceea ce vă spunem noi. Așa am și spus: Da, dle ministru, istoricii sunt liberi să cerceteze. Da, voi plătiți bani, dar nu vă implicați, pentru că noi, istoricii, cercetăm documente, elaborăm niște teze. Niște adevăruri pe care ne străduim să le dobândim și nu întotdeauna aceste adevăruri coincid cu aspirațiile Dvs. ideologice. Așa se întâmplă și acum – vor să ne impună o ideologie străină, niște neadevăruri și o să vedeți la 9 mai ce minciuni o să spună.

Știința este un pilon al suveranității. Noi, ca țară mică, vai de capul nostru, putem să ne manifestăm și prin știință, prin ceea ce spuneți dvs., prin aceste cărți care sunt, noi suntem recunoscuți de colegii noștri din Ucraina, nu mai zic de colegii noștri din România, din Polonia și din alte țări. De aceea, când lovesc în știință, autoritățile noastre lovesc și în suveranitatea, independența statului.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md