Integrarea europeană a R. Moldova, „bătută în cuie”! Fost ministru al Justiției: „Pentru o eventuală revizuire a prevederii din Constituție, trebuie să voteze cel puțin 749 719 cetățeni, ceea ce, la modul practic, este imposibil”
Revizuirea obiectivului de integrare europeană, introdus în Constituție după referendumul din 20 octombrie curent, validat joi de Curtea Constituțională, va fi foarte greu de făcut, crede fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco.
Potrivit lui Litvinenco, pentru o eventuală revizuire a prevederii din Constituție trebuie să voteze cel puțin 749 719 cetățeni, adică numărul celor care au spus „DA” integrării europene pe 20 octombrie, „ceea ce, la modul practic, este imposibil”.
„Dincolo de valoarea politică și constituțională a referendumului republican validat de Curtea Constituțională, acesta este foarte important și din punct de vedere a legitimității sale. În istoria Republicii Moldova, nu a existat niciun referendum convocat legal, susținut de atâția cetățeni (749 719) și validat conform prevederilor constituționale de Curtea Constituțională. Practic, integrarea europeană introdusă în Constituție de popor devine, dacă nu o prevedere imuabilă, una care cu greu poate fi revizuită vreodată. Or, pentru o eventuală revizuire a sa, trebuie să voteze cel puțin 749719 cetățeni, ceea ce, la modul practic, este imposibil”, a scris fostul ministru pe Facebook.
Curtea Constituțională a confirmat joi, 31 octombrie, rezultatele referendumului constituțional din 20 octombrie curent. Judecătorii Vladimir Țurcan, fost deputat socialist în trecut, și Serghei Țurcan au avut opinii separate.
„Examinând sesizarea Comisiei Electorale Centrale din 26 octombrie 2024 în ședință publică..., se confirmă rezultatele referendumului constituțional din 20 octombrie curent”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.
Astfel, Constituția Republicii Moldova va fi completată cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al statului. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este declarată obiectiv strategic al republicii.
Ambasadorul UE, Jānis Mažeiks: „Alegerile trebuie să fie integre și să reflecte voința poporului. Mergeți la vot!”
Primarul capitalei, Ion Ceban, după întrevederea cu Maia Sandu: „Rămân în continuare ferm în dezvoltarea Chișinăului și a R. Moldova pe calea sa spre integrarea europeană”
OPINIE // „Nu pentru că moldovenii se descurcă greu intervine Rusia, ci pentru că o R. Moldova europeană nu va mai fi sclavul Rusiei și nici nu va mai fi calul troian pe care să-l folosești perfid contra Ucrainei sau României”