Întâlnire nouă, probleme vechi: Regimul separatist de la Tiraspol continuă să efectueze presiuni asupra școlilor cu predare în limba română, a fermierilor cu terenuri după traseul Camenca - Tiraspol și să țină ilegal în detenție cetățeni moldoveni
Școlile cu predare în limba română situate în stânga Nistrului, fermierii care dețin terenuri după traseul Camenca – Tiraspol, dar și cetățenii care circulă de pe un mal pe altul al Nistrului continuă să se confrunte cu impedimente create de regimul separatist din Transnistria.
Subiectele au fost discutate și astăzi la întrevederea reprezentanțlor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și a Tiraspolului, Oleg Serebrian și, respectiv, Vitali Ignatiev, care a avut loc la sediul OSCE de la Tighina.
Biroul Politici de Reintegrare (BPR) transmite că Oleg Serebrian a subliniat că, în pofida celor convenite anterior între părți, cele opt instituții de învățământ cu predare în limba română continuă să fie supuse unor presiuni nejustificate din partea Tiraspolului.
Totodată, vicepremierul pentru Reintegrare a accenntuat impedimentele create artificial de Tiraspol fermierilor din raionul Dubăsari.
„Un grup de reprezentanți ai deținătorilor de terenuri agricole situate după traseul Camenca – Tiraspol au relatat despre multitudinea de dificultăți cu care aceștia se confruntă ca urmare a măsurilor unilaterale ale structurilor de la Tiraspol și au înaintat o serie de măsuri tehnice pentru depășirea problemelor”, cităm din comunicatul BPR.
Aceeași sură arată că Oleg Serebrian a cerut încetarea persecutărilor sub paravanul pretinsei lupte cu așa-zisul extremism și a reiterat apelul de a-i pune în libertate pe Ermurachi M., Dimov Al., Derebcinschii S., Pogorlețchii V., Menzarari S., Malîșev A. și alți cetățeni deținuți ilegal de către structurile transnistrene.
Totodată, negociatorul principal din partea Chișinăului a vorbit despre barierele impuse în ceea ce privește libera circulație în regiunea transnistreană, în mod special pentru reprezentanții presei și ai sectorului asociativ de pe malul drept al Nistrului.
„Au fost evocate cazurile recente de îngrădire a circulației pentru un grup de scriitori care intenționau să viziteze Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina, precum și pentru angajații canalului TV regional Studio-L din or. Căușeni, stopați în mod ilegal de către structurile de forță din regiunea transnistreană. S-a atras atenția asupra faptului că reprezentanții mass-mediei de pe malul drept al Nistrului trebuie să aibă dreptul de a-și exercita profesia nestingherit în regiunea transnistreană, la fel cum au posibilitatea jurnaliștii de pe malul stâng al Nistrului în perimetrul controlat de autoritățile constituționale”, mai transmite BPR.
La aceeași întrevedere, Chișinăul a propus inițierea unui dialog pe aspecte ce vizează domeniul datelor statistice și necesitatea racordării metodologiei de colectare și procesare a acestora conform principiilor aplicabile în Uniunea Europeană.
Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev au convenit asupra convocării, în timpul apropiat, a mai multor grupuri de lucru, cu participarea experților de la Chișinău și Tiraspol.
Mesaje FALSE pe rețelele de socializare: Poliția susține că Nu a fost înregistrat niciun caz în care cetățenii ar fi fost jefuiți de persoane care merg pe la casele oamenilor și s-ar prezenta ca fiind angajați ai instituțiilor de stat
METEO // Schimbare bruscă a vremii: Mai puține grade în termometre, ghețuș, lapoviță și ninsoare
Întâlnire nouă, probleme vechi: Regimul separatist de la Tiraspol continuă să efectueze presiuni asupra școlilor cu predare în limba română, a fermierilor cu terenuri după traseul Camenca - Tiraspol și să țină ilegal în detenție cetățeni moldoveni