Întâlnire la Londra: Diplomații discută despre viitorul Ucrainei fără secretarul de stat american, Marco Rubio


Oficiali americani, ucraineni şi europeni se întâlnesc miercuri la Londra pentru a discuta despre perspectiva încetării războiului din Ucraina. Aceasta după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat că Washingtonul ar putea să se retragă din medierea conflictului, dacă nu există progrese în direcţia unui acord.
Generalul Keith Kellogg, trimisul lui Trump pentru Ucraina, va participa la discuţii. Cu toate acestea, secretarul de stat Marco Rubio nu va fi prezent la reuniunea de la Londra, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce. Aceasta a făcut anunţul marţi, la câteva ore după ce confirmase în emisiunea „Mornings with Maria” că şeful diplomaţiei americane va participa.
Absenţa lui Rubio ridică întrebări dacă Statele Unite şi-au redus aşteptările de la aceste discuţii, în contextul în care duminică Trump a declarat că speră ca Moscova şi Kievul să ajungă la un acord.
Termenele sunt strânse, iar conflictul persistă de peste trei ani. Diferenţele semnificative între părţi au făcut mulţi diplomaţi să nu considere realistă această soluţie. Aşteptările pentru un progres au fost reduse, în pofida presiunilor lui Trump de a face din întâlnirea de la Londra un moment decisiv.
„Mingea este în terenul Rusiei. Susţinem încercările preşedintelui Trump de a aduce pacea şi apelurile Ucrainei pentru ca Rusia să se angajeze într-o încetare completă a focului”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic, Keir Starmer. Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, nu va participa la discuţiile de la Londra, dar va avea o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin în această săptămână, a anunţat Casa Albă.
Întâlnirea de la Londra continuă o reuniune similară desfăşurată săptămâna trecută la Paris. Acolo, oficiali americani, ucraineni şi europeni au discutat despre modalităţile de a obţine pacea. Scopul a fost ca americanii, europenii şi ucrainenii să formuleze o poziţie comună, încercând să apropie Washingtonul de poziţia europeană şi ucraineană, au spus diplomaţii europeni. Cu toate acestea, unele propuneri din partea Washingtonului au fost inacceptabile pentru Europa şi Kiev, lăsând divergenţe semnificative între părţi.
Rubio menţionat anterior că un cadru american propus de el şi Witkoff la Paris a primit o primire caldă. Totuşi, propunerile includeau recunoaşterea anexării ilegale a Crimeei de către Rusia, o idee neacceptabilă pentru Europa .şi Ucraina. Alte puncte de divergenţă majore includ presiunile privind Rusia. Washingtonul doreşte ridicarea sancţiunilor Uniunii Europene inainte de finalizarea negocierilor, ceva la care Europa se opune.
Puterile europene au detaliat Statelor Unite săptămâna trecută ceea ce consideră aspecte nenegociabile pentru un potenţial acord Ucraina-Rusia, a declarat ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot. Şansele unui acord săptămâna aceasta sunt minimalizate. „Speranţa la Londra este să se ajungă la o formă de acord pentru a începe un proces serios de negociere. La sfârşitul zilei, Ucraina va trebui să cedeze ceva,” a spus un diplomat european.
SUA au propus săptămâna trecută crearea unei zone neutre la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, loc ocupat de Rusia, potrivit diplomaţilor europeni. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este gata să colaboreze cu Statele Unite pentru repornirea centralei, care este în prezent nefuncțională.
Washingtonul are idei neplăcute pentru Moscova. Doi diplomaţi au spus că SUA nu insistă asupra cererii Rusiei de a demilitariza Ucraina, şi nu se opun unei forţe europene ca parte a viitoarei securităţi a Ucrainei.
De la preluarea mandatului său în ianuarie, Trump a schimbat politica externă a SUA, presând Ucraina să accepte o încetare a focului. El a relaxat multe dintre măsurile adoptate de administraţia Biden pentru a pedepsi Rusia, după invazia din 2022. Trump a declarat mereu că doreşte o încetare a focului în Ucraina până în mai. El argumentează că SUA trebuie să încheie un conflict care a ucis zeci de mii şi riscă o confruntare directă între SUA şi Rusia, ambele fiind puteri nucleare.
Europa este îngrijorată de deschiderea administraţiei Trump faţă de Moscova, după eşecurile din încercările de a obţine o încetare a focului în acest război.













































































