Întâlnire DECISIVĂ pentru îndeplinirea revendicărilor agricultorilor din R. Moldova. Protestatarii din PMAN vor fi primiți de Maia Sandu
Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, care protestează a treia zi în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), vor fi primiți astăzi, la ora 10.00, de președinta Maia Sandu. Fermierii cer autorităților alocarea a încă 700 de milioane de lei pentru compensații la prima grupă de culturi agricole. Discuțiile cu premierul Dorin Recean și vicepremierul Vladimir Bolea nu s-au soldat cu succes, iar acum agricultorii speră să fie găsite soluții în cadrul întrevederii cu șefa statului.
„Astăzi, la ora 10:00, am convenit o întrevedere cu doamna Maia Sandu. Totodată, mai mulți agricultori vin în PMAN. În cazul eșuării negocierilor cu doamna președintă, fermierii vor protesta activ sub formă de marșuri cu tehnica agricolă”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „Forța Fermierilor”.
Agricultorii spun că întrevederea de ieri-seară cu premierul Dorin Recean și cu vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, revenit de la Bruxelles, nu s-a soldat cu niciun rezultat.
„Ieri-seară, membrii Asociației „Forța Fermierilor” au avut o întrevedere cu prim-ministru Recean și ministru Agriculturii Bolea, care s-a întors din Bruxelles. Nu înțelegem de ce nu este posibil de rezolvat problema cu aceste compensații. În cadrul discuțiilor în capitala UE, ministrul Agriculturii a prezentat date concrete privind situația catastrofală în sectorul agrar, care a fost generată de război în Ucraina, scumpirile inputurilor, seceta și prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase. Calculele noastre privind pierderile la primă grupă au fost confirmate. Domnul ministru a solicitat 50 de milioane de euro de la UE. Întrebarea este de ce această solicitare a fost făcută cu o așa mare întârziere. UE a acceptat ca R. Moldova să fie inclusă în lista țărilor care au suferit enorm în urma războiului și care ar trebui să beneficieze de sprijin financiar suplimentar. Adică, peste ceva timp, UE va oferi un suport R. Moldova pentru depășirea crizelor în agricultură. În aceste condiții, „Forța Fermierilor” propune alocarea urgentă a 700 de milioane de lei din bugetul de stat pentru compensații la prima grupă de culturi agricole, destinate exclusiv agricultorilor mici și mijlocii. Ulterior, aceste sume urmează să fie acoperite din fonduri europene. Fermierii au nevoie urgent de bani în următoarele două luni. Nu pot aștepta. Altfel, până vin banii de la UE, mulți din ei vor falimenta. Așa și nu am înțeles de ce propunerea noastră nu este acceptată. Prin urmare, întâlnirea nu s-a soldat cu niciun rezultat palpabil pentru producători agricoli”, se arată în comunicat.
De partea cealaltă, premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul R. Moldova a întreprins deja mai multe soluții imediate pentru a ajuta agricultorii.
„Fondul de subvenționare pentru anul 2023 este de 1,5 miliarde de lei. Iată că în Parlament urmează să se voteze suplimentarea acestui fond cu încă 100 de milioane de lei. Fondul total va fi de 1,6 miliarde și va fi debursat anul acesta mai devreme. Dacă până acum fondul era debursat în decembrie, acum noi îl vom debursa până la finele lunii iulie. Anterior a fost modificată legislația cu privire la TVA și astăzi la dispoziția agricultorilor mai sunt, în afară de cele 1,6 miliarde subvenții, încă 330 de milioane. Ei pot utiliza acești bani, la care anterior nu aveau acces. Asta e tot ce putem întreprinde imediat. Este important să trecem de această criză împreună. Sunt sigur că vom găsi o soluție rațională pentru agricultori. Înțelegem dificultățile din sectorul agricol și întreprindem toate măsurile necesare ca să facem față tuturor solicitărilor”, a punctat ieri prim-ministrul, după ședința Guvernului.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania