19:20:15 22.11.2024
Stiri

Instituțiile de învățământ, finanțate ALTFEL. Statul a majorat suma alocată pentru studiile unui ELEV

Social 09.02.2015 15:21 Vizualizări4668 Autor: Galina Munteanu
Instituțiile de învățământ, finanțate ALTFEL. Statul a majorat suma alocată pentru studiile unui ELEV


Școlile vor primi mai mulți bani de la stat în anul curent de studii. Guvernul a majorat cele două componente în baza cărora se face finanțarea instituțiilor de învățământ – costul per elev și normativul pe școală.

Astfel, suma alocată per elev a crescut în anul curent până la 8 771 de lei, cu 1 842 de lei mai mult comparativ cu anul 2014. În același timp, mărimea normativului per instituție a crescut cu circa 30 de mii de lei, constituind 428 982 de mii de lei.

Ministerul Educației amintește că, începând cu luna ianuarie 2013, toate instituţiile de învăţământ general sunt finanțate după o nouă formulă care presupune că şcolile primesc resurse de la stat în funcţie de numărul de elevi.

Formula prevede acoperirea cheltuielilor ce țin de administrarea instituției, precum și remunerarea cadrelor didactice și auxiliare, achitarea tuturor serviciilor, întreținerea instituțiilor și cheltuieli pentru dezvoltarea și îmbunătățirea bazei didactice și a celei tehnico-materiale a școlii.

Noua metodologie de finanțare are drept scop echilibrarea cheltuielilor alocate pentru educație. Astfel, pentru un elev se alocă aceeași sumă de bani, indiferent de școala în care învață acesta.

Pe moment, banii sunt alocați direct instituțiilor de învățământ și nu prin intermediul primăriilor, așa cum era anterior. În același timp, noua formulă de finanțare extinde autonomia şcolară, astfel încât administrațiile școlilor au posibilitatea să decidă asupra modului de utilizare a bugetului școlii, în funcție de necesități și priorități.

În ultimii doi ani, după trecerea la noua formulă de finanțare, tot mai multe instituții de învățământ general din țară au devenit gestionari ai propriilor bugete. Astfel, la sfârșitul anului 2014, peste 70 la sută din școlile din țară (929 din 1 283) activau în condiții de autogestiune. Celelalte școli sunt finanțate prin intermediul direcțiilor raionale sau municipale de învățământ.

În unele raioane, toate instituțiile au trecut la autogestiune (Hâncești, Nisporeni, Ungheni, Cantemir, Căușeni, Edineț, Glodeni, Ialoveni, Ocnița, Rezina, Taraclia și UTA Găgăuzia), în timp ce în altele acest proces este la început de cale.

Astfel, în municipiul Bălți și în raionul Briceni nu există nicio instituție în condiții de autogestiune financiară. În același timp, în municipiul Chișinău, doar 23% dintre instituții își gestionează bugetul în mod independent.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md