Instituții publice din R. Moldova, precum aeroportul, ANRE sau MAEIE, supuse unor ATACURI cibernetice masive operate din străinătate: „Responsabilii de securitatea cibernetică au făcut față și au diminuat impactul acestor acțiuni”
Mai multe instituții publice din R. Moldova, inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și platforma web a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), au fost supuse unor atacuri cibernetice operate din afara republicii noastre.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, afirmă că este vorba despre atacuri de tip DDoS, contracarate cu succes de către responsabilii de securitatea cibernetică din aceste instituții.
„În ultima săptămână, s-au intensificat atacurile atacurile DDoS pe mai multe platforme. Asta înseamnă că un număr foarte mare de cereri, de regulă de peste hotare, sunt orientate pentru blocarea unui server sau a unei platforme web. Nu este vorba despre un atac cibernetic asupra infrastructurii critice din republica noastră, așa cum a fost vehiculat în spațiul public, această infrastructură este protejată de responsabilii instituțiilor naționale. Responsabilii de la instituțiile statului au întreprins toate acțiunile pentru diminuarea impactului, printre acestea se numără suspendarea accesului către site-uri din exteriorul statului pentru a nu admite preluarea acestora”, a declarat Daniel Vodă după ședința de astăzi a Guvernului.
CITIȚI și RECOMANDĂRI de la FISC, în cazul în care aveți dificultăți la aplicarea semnăturii electronice sau mobile: Ștergeți istoricul pe o perioadă mai mare de 24 de ore și accesați serviciile electronice prin regimul Incognito
De exemplu, de la miezul nopții până în după-amiaza zilei de astăzi, platforma web a MAEIE a fost accesată de peste 36 de milioane de ori din diferite regiuni geografice. „Responsabilii de securitatea cibernetică au făcut față și au diminuat impactul acestor acțiuni”, a afirmat Vodă.
Aceeași sursă a adăugat că Guvernul recomandă și reprezentanților sectorului privat să acorde o atenție sporită și să consolideze securitatea cibernetică a companiilor.
Menționăm că și serviciul semnătura mobilă din R. Moldova înregistrează, începând de luni, 25 septembrie, deficiențe de performanță cu o rată înaltă de erori generate de depășirea timpului de răspuns.
„Din cauza suprasolicitării serviciilor, peste 150 000 de solicitări per oră, se constată funcționare degradată și la serviciile MPass și MSign”, explica ieri Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.
Telefonul te SPIONEAZĂ în secret: cele TREI setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru a-ți proteja confidențialitatea
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”