06:45:28 27.01.2025
Stiri

Instalarea pilonilor de la viitoarea linie electrică aeriană Vulcănești-Chișinău, care ne va conecta la sistemul energetic al României, va demara în primăvara anului 2023: „Nu mai putem fi o republică dependentă de o singură sursă energetică”

Actualitate 08.08.2022 15:13 Vizualizări1997 Autor: Ziarul National
Instalarea pilonilor de la viitoarea linie electrică aeriană Vulcănești-Chișinău, care ne va conecta la sistemul energetic al României, va demara în primăvara anului 2023: „Nu mai putem fi o republică dependentă de o singură sursă energetică”
Poză simbol

Guvernarea de la Chișinău întreprinde pași concreți care vor asigura „în doi-trei ani” independența energetică a R. Moldova, a declarat astăzi vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul unei ședințe speciale la Guvern, prilejuită de încheierea primului an de mandat al Cabinetului Gavrilița.

Andrei Spînu a enumerat pașii întreprinși în ultima perioadă în domeniul energetic pentru diversificarea surselor de energie pe teritoriul R. Moldova.

„În sfârșit se lucrează la Strategia energetică pentru anul 2050, în toamnă vom avea primul concept la care s-a lucrat foarte mult cu experți internaționali și cu societatea civilă din R. Moldova. Un alt element important este că noi ne dorim diversificare. Nu mai putem fi o republică dependentă de o singură sursă energetică. În acest sens, am modificat Legea cu privire la electricitate, ca să achiziționăm energie din minimum două surse și din luna mai deja cumpărăm 30% din electricitate din Ucraina. Acum, în iulie, am votat Legea gazelor care prevede obligația de a crea stocuri strategice de gaze ca să nu mai fim în situația în care să nu știm dacă vom avea sau nu gaz în zilele următoare. Vom implementa, așa cum am promis, pachetul III energetic în maximum un an și jumătate. Am demarat construcția liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău, un proiect care trebuia demult să fie realizat. Acum deja se lucrează în teren și în primăvara anului viitor va începe instalarea propriu-zisă a pilonilor”, a declarat Andrei Spînu.

Potrivit vicepremierului, R. Moldova a fost conectată la rețeaua europeană de transport al energiei electrice, lucru realizat de urgență, în decurs de câteva luni, și a reușit să stocheze până în prezent, pe teritoriul României, 24 de milioane de metri cubi de gaze, având contractat și un împrumut de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, care va permite achiziția de gaze de pe piață, în caz că „Gazprom” va sista livrările către „Molovagaz”.

Oficialul a mai subliniat că autoritățile investesc în eficiență energetică, urmând ca mai mai multe instituții publice, precum spitale, grădinițe sau școli să-și reabiliteze clădirile din punct de vedere termic, dar și în resurse regenerabile de energie.

„În perioada următoare, va fi instalată o capacitate de peste 120 de megawați, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din tot consumul de energie electrică al R. Moldova. În următorii doi-trei ani, R. Moldova va fi într-o cu totul altă situație decât a fost atunci când am preluat guvernarea”, a punctat Spînu la ședința de bilanț al primului său an de mandat.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md