Inspectori de la Agenția Națională de Integritate din România i-au învățat pe colegii de la Chișinău cum să găsească averile ascunse ale demnitarilor
Inspectori de integritate din cadrul Agenției Naționale de Integritate din România și judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție de peste Prut au ținut, săptămâna trecută, lecții la Chișinău în fața angajaților de la Autoritatea Națională de Integritate (ANI).
Inspectorii de integritate și judecătorii din România le-au împărtășit colegilor de la Chișinău experiența lor privind inițierea procedurii de verificare, inclusiv temeiurile pentru inițierea acesteia, legalitatea inițierii controlului în baza unei petiții anonime, controlul averii și al intereselor personale, dar și identificarea averii nejustificate.
De asemenea, reprezentanții de peste Prut au arătat cum poate fi identificată și calculată diferența substanțială între venit și avere pe parcursul exercitării mandatelor sau a funcțiilor publice ori de demnitate publică, probarea calităților de concubin/concubină și beneficiar efectiv.
Prețioasă a fost și experiența României privind modalitatea de dispunere a expertizelor pentru clarificarea neconcordanțelor dintre valoarea declarată și valoarea reală a bunurilor, precum și privind identificarea tranzacțiilor fictive în scopul tăinuirii averii nejustificate prin încheierea contractelor de vânzare–cumpărare la preț diminuat sau prin încheierea contractelor de donație.
Lecțiile au fost ținute în cadrul proiectului „Promovarea statului de drept și consolidarea integrității în Republica Moldova” implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în parteneriat cu Expert Forum România și cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.
Situație dramatică în Transnistria, după ce „Gazprom” a sistat livrările de gaze, în pofida angajamentelor sale contractuale: Deconectări ale energiei electrice de două ori pe zi a câte patru ore fiecare, inclusiv în ziua de Crăciun pe stil vechi
HOROSCOP // Luna norocoasă în 2025 pentru fiecare zodie în parte
UTIL // Cum îți poți proteja banii în 2025. Sfaturile unui trainer în educație financiară: „După aceea ne ocupăm de restul cheltuielilor”