Inspectoratul de Stat al Muncii, dotat cu 30 de camere video corporale cu sprijinul UE și OIM. Echipamentele vor fi utilizate în timpul inspecțiilor inopinate la agenți economici
Un set de 30 de camere video corporale și echipamente conexe au fost donate astăzi Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM). Noile echipamente vor fi utilizate de angajații instituției în timpul desfășurării inspecțiilor inopinate la agenți economici. Inițiativa a fost realizată în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).
Costurile totale de achiziție se ridică la aproximativ 45.000 de euro. Cele 30 de camere vor fi distribuite în zece locații strategice – sediul central al Inspectoratului de Stat al Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă din Chișinău, Bălți, Cahul, Cimișlia, Drochia, Edineț, Orhei, UTA Găgăuzia, Călărași și Căușeni.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că reforma Inspectoratului de Stat al Muncii aduce rezultate peste așteptări. Potrivit oficialului, de la începutul anului sunt descoperite zilnic noi cazuri de muncă nedeclarată, în cadrul inspecțiilor inopinate.
„Camerele corporale pentru inspectori vor eficientiza lucrul și vor aduce un plus de transparență și încredere în munca acestora. De-a lungul anilor, imaginea inspectorilor a avut de suferit, iar aceste camere vor putea preveni orice formă de abuz și corupție din ambele părți”, a declarat Alexei Buzu.
„Nivelul de încredere al cetățenilor Republicii Moldova în instituțiile statului este, cu regret, foarte scăzut. În special, neîncrederea este larg răspândită în raport cu organele de control. Oamenii leagă această neîncredere de nivelul ridicat de corupție. Utilizarea camerelor corporale în timpul inspecțiilor va ajuta inspectorii de muncă să mențină integritatea, profesionalismul și transparența la cel mai înalt nivel în timpul desfășurării activităților lor. Uniunea Europeană va continua să ajute instituțiile statului astfel încât cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de servicii de inspecție calitative și transparente, în conformitate cu cadrul legal și cele mai bune practici europene,” a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Claire Harasty, directoarea Oficiului Regional al Organizației Internaționale a Muncii, a menționat că acest sprijin va contribui la durabilitatea activităților generale vizând îmbunătățirea cadrului de reglementare necesar în contextul reformei instituționale în curs.
Pachetul de echipamente include licențe, kituri de montare magnetice, încărcătoare, controlere, o stație centrală de lucru și software specializat. Inspectorii din toată țara vor beneficia de sesiuni de instruire pentru utilizarea corectă a echipamentului și vor primi suport tehnic timp de un an.
R. Moldova, asigurată cu energie electrică de România. ,,Energocom" a acoperit deja 100% din necesarul de energie electrică pentru data de 3 ianuarie
Sute de școli și grădinițe din Transnistria au rămas fără căldură: Cât vor mai avea trasnistrenii energie electrică produsă pe bază de cărbune
DEMONSTRAT // Rușii nu ar fi avut nicio problemă tehnică să livreze gaze în Transnistria prin coridorul transbalcanic: R. Moldova a importat gaze din Bulgaria!