Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Ministerul Afacerilor Externe i-a cerut joi, 9 ianuarie, „insistent și repetat Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova „să înceteze imediat campania de dezinformare, manipularea cu fapte și crearea de narațiuni false, care dăunează și mai mult relațiilor bilaterale și tensionează situația regională”.
Mesajul i-a fost transmis însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Moscovei la Chișinău, Alexandr Andreev, care a fost convocat astăzi la sediul Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu „recentele dezinformări” lansate de misiunea diplomatică rusă cu privire la criza energetică din regiunea transnistreană.
„În cadrul întrevederii, reprezentantului Ambasadei Federației Ruse i s-a comunicat poziția clară și fermă a Republicii Moldova privind caracterul inacceptabil al declarațiilor false, care au drept scop subminarea stabilității politice și economice a țării noastre. Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze contrar obligațiilor contractuale”, se arată în comunicatul de presă al diplomației de la Chișinău.
Amintim că Ambasada Rusiei în R. Moldova a acuzat, pe 6 ianuarie curent, autoritățile de la Chișinău, „Occidentul colectiv” și pe cele din Ucraina că ar fi responsabile de situația din Transnistria, deși aceasta a fost cauzată de decizia companiei ruse „Gazprom” de a sista livrarea gazelor naturale prin gazoductul transbalcanic pentru malul stâng al Nistrului, începând cu 1 ianuarie 2025, când a expirat acordul cu privire la tranzit pe teritoriul ucrainean.
În replică, Biroul Politici de Reintegrare a punctat că „responsabilitatea pentru situația creată în raioanele est se datorează în totalitate jocurilor geopolitice tot mai periculoase și necinstite ale Moscovei, care prin aceste acțiuni pun la îndoială rolul de mediator și garant al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană”.
„Contrar celor afirmate de reprezentanța diplomatică rusă, Chișinăul n-a sistat livrarea gazului către regiunea transnistreană și nici n-a anulat contractul cu Gazprom, care e valabil până în septembrie 2026. Încetarea contractului de tranzit prin Ucraina e la fel un pretext absolut fals, întrucât există posibilitatea livrării gazului natural prin gazoductul transbalcanic. Reamintim că malul drept nu consumă gaz importat din Rusia, iar evocarea pretinsei datorii a Chișinăului față de concernul rus este lipsită de sens”, a răspuns Biroul Politici de Reintegrare.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania