01:56:18 25.11.2024
Stiri

HARTĂ // Înregistrarea prealabilă a alegătorilor de peste hotare, un proces marcat de SCANDAL, se încheie astăzi: Cetățenii aflați în Vest s-au mobilizat pentru a contracara tentativele de a frauda înregistrările pentru Rusia

Actualitate 16.09.2020 10:03 Vizualizări2495 Autor: Ziarul National
HARTĂ // Înregistrarea prealabilă a alegătorilor de peste hotare, un proces marcat de SCANDAL, se încheie astăzi: Cetățenii aflați în Vest s-au mobilizat pentru a contracara tentativele de a frauda înregistrările pentru Rusia


Miercuri, 16 septembrie, este ultima zi de înregistrare prealabilă pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din Transnistria, municipiul Tighina și unele localități ale raionului Căușeni, dar intenționează să voteze la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Cele mai multe cereri de înregistrare prealabilă au fost depuse în ultimele zile, după ce Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a denunțat o tentativă a socialiștilor de la guvernare de a frauda procesul.

Deputatul Sergiu Litvinenco a declarat recent că Daria Sirotean, cea care a prezentat la Comisia Electorală Centrală (CEC) cereri prin care solicita înregistrarea prealabilă a 300 de cetățeni ai Republicii Moldova, care în ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie curent se vor afla în Federația Rusă, nici nu a ieșit în 2020 din Republica Moldova. Totodată, unii dintre cei care au semnat cererile s-ar afla în afara Republicii Moldova, nu au intrat în Republica Moldova în acest an și nu aveau cum să semneze acele cereri fizic.

În ultimele zile, mai mulți cetățeni ai R. Moldova aflați în statele europene s-au plâns pe faptul că nu se pot înregistra prealabil pe alegător.md. „Să știți că cei ce s-au înregistrat la ultimele alegeri din 2019, spre exemplu așa cum am făcut eu, îmi arată că sunt înregistrată. Și îmi dă opțiunea doar de anulare a înregistrării. Așa că fiți atenți să nu anulați înregistrările!”, a atenționat Victoria Andritchi Frunza, stabilită în Spania.

„Cei de la CEC Chișinău nu vor să ne înregistreze în prealabil, deși sunt obligați... Am încercat eu, a încercat nevasta și... EROARE: nu ați indicat secția de votare la care presupuneți că veți vota. Păi cum să le-o spun, când ei încă nu au decis ce secții de votare deschid? Bătaie de joc! Rog procuratura să se autosesizeze!”, s-a revoltat și Vasile Costin care locuiește în România.

Mai mulți reprezentanți ai societății civile și ai opoziției acuză actuala guvernare și CEC-ul de faptul că ar intenționa astfel să fraudeze alegerile. Activistul Ștefan Gligor a întrebat conducerea CEC-ului cine are acces la datele personale ale oamenilor care au declarat public că nu au semnat aceste cereri depuse deja la autoritatea electorală centrală și l-a acuzat pe șeful instituției, Dorin Cimil, că „furtul datelor personale nu mai reprezintă o infracțiune pentru el”.

„CEC declină acuzațiile din partea concurenților electorali referitoare la pretinsa fraudare a alegerilor prin intermediul înregistrării prealabile. Comisia este deschisă și gata să analizeze, conform competențelor legale, toate probele și informațiile ce vor fi prezentate în mod regulamentar la acest subiect. Îndemnăm actorii politici și societatea civilă să nu lanseze speculații și false învinuiri, care pot reduce din credibilitatea procesului electoral în sine. În cazul depistării anumitor abateri, acestea vor fi remediate”, se arată într-un comunicat de presă al autorității electorale centrale.

În decurs de aproape zece zile, numărul cetățenilor aflați în Italia care s-au înregistrat prealabil s-a dublat - de la 5 886 pe 7 septembrie la 10 518 pe 16 septembrie, în timp ce numărul de cereri depuse pentru Federația Rusă practic s-a triplat în aceeași perioadă - de la 2 000 la 5 853. Totodată, Rusia este pe primul loc la numărul de cereri prezentate în formă scrisă - 2 410, în condițiile în care din Italia sau Germania acest indicator este zero.

Datele de pe www.alegator.md de pe 16 septembrie 2020



Datele de pe www.alegator.md de pe 7 septembrie 2020

Până astăzi s-au înregistrat 52 805 de cetățeni cu drept de vot aflați în afara R. Moldova. Cele mai multe solicitări sunt din partea alegătorilor care vor să voteze în Republica Italiană - peste 10 518, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - 8 032, Federația Rusă - 5 853, Germania - 5 298, România - 4 955, Franța - 4 277 etc.

Menționăm că înregistrarea prealabilă poate fi făcută atât de cetățenii care se află fizic peste hotare, cât și de cei care se găsesc, pe moment, în Republica Moldova, dar intenționează, în ziua votării, să se afle în afara țării.

În funcție de aceste cereri, autoritățile de la Chișinău vor decide asupra deschiderii secțiilor de vot peste hotare pentru scrutinul din 1 noiembrie.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md