INIȚIATIVE // Schimbări curajoase în sistemul judecătoresc
Președintele Curții Supreme de Justiției, Mihai Poalelungi, a enumerat în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor mai multe inițiative care urmează a fi implementate în viitorul apropiat și care au menirea să schimbe esențial sistemul judecătoresc din R. Moldova.
Una dintre propuneri vizează introducerea „termenului rezonabil” pentru examinarea dosarelor în instanța de judecată. „Spre exemplu, în prima instanță termenul ar putea fi de șase luni, iar la celelalte două instanțe superioare - câte trei luni. Astfel, cetățeanul care se adresează în judecată va avea o siguranță că dosarul său va avea finalitate într-un an de zile”, a explicat Poalelungi.
De asemenea, urmează a fi modificate Codurile de procedură civilă și penală, astfel încât o parte din cauzele care sunt atacate cu recurs să ajungă direct la Curtea Supremă de Justiție „pentru a descărca Curțile de Apel de un volum mare de lucru”.
Se propune și reorganizarea Curții de Apel Chișinău. Instanța ar putea fi divizată în două. „Trebuie să avem o Curte pe municipiul Chișinău și una pe centrul țării. Să fie o anumită specializare, pentru că dosarele din capitală sunt mai specifice. Astfel, se va reduce și timpul de examinare a cauzelor în instanță”, adaugă Poalelungi.
Printre inițiative se numără și acordarea unor atribuții noi Consiliului Superior al Magistraturii. Structura ar putea fi investită cu dreptul de a verifica averile judecătorilor, pe lângă controlul asigurat de Comisia Națională de Integritate. „Membrii CSM îi cunosc foarte bine pe judecători. Acestora le va fi mai greu să explice CSM-ului de unde au bunuri scumpe, legalitatea cărora nu poate fi dovedită”, consideră Mihai Poalelungi. Inițiativa prevede eliberarea din funcție a magistraților care nu pot dovedi dobândirea bunurilor pe care le dețin, pe motiv de suspiciuni de lipsă de integritate.
Iar pentru a verifica cât mai bine activitatea judecătorilor, se propune triplarea numărului inspectorilor judiciari care să efectueze controale în toate instanțele. Inspecția Judiciară ar putea avea 15 inspectori, în loc de cinci câți sunt în prezent. În plus, fiecare dintre ei va avea câte un asistent. Se propune ca inspectorii să nu fie judecători, ci reprezentanți ai societății civile care sunt buni juriști.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania