INIȚIATIVĂ // Transportatorii de colete vor fi obligați să-și cumpere licență de activitate
Agenții economici care transportă în străinătate persoane sau colete neînsoțite vor putea să-și desfășoare activitatea doar dacă vor obține licență la Camera de Licențiere a R. Moldova. O prevedere în acest sens se conține într-un proiect de lege care a fost înregistrat în Parlament de către deputații liberal-reformatori.
Vor exista două categorii de licențe care vor fi eliberate pentru transportatorii de persoane: pentru mașini cu greutatea mai mică de 3,5 tone și pentru unități de transport care depășesc această greutate. Alte categorii de licențe vor fi eliberate transportatorilor de colete. Cei care duc și produse alimentare vor fi obligați să-și amenajeze în unitățile de transport compartimente frigorifice.
Potrivit inițiativei legislative, licența va fi eliberată anual și va costa cel puțin un salariu mediu pe economie, sau aproximativ 3 800 de lei, dacă raportăm la salariul mediu pe economie anunțat în luna ianuarie curent.
Autorii proiectului motivează că, în ultimii ani, tot mai mulți cetățeni moldoveni sunt stabiliți sau muncesc în statele Uniunii Europene și trimit la baștină colete neînsoțite. Activitatea de transportare internatională a acestora este nereglementată, iar prejudiciul este suportat de agenții economici.
„Absența unei licențe de transport de călători și/sau colete constituie o infracțiune în multe țări ale UE. Transportatorii moldoveni sunt amendați constant și periodic de către poliția rutieră a țărilor pe care le traversează. Cazuri de amendare sunt atestate într-un număr mare în Italia, Franța, Portugalia, Spania, Germania și Austria. Mărimea amenzilor variază în fiecare țară și deseori depășește câteva mii de euro. Această situație pune în pericol activitatea transportatorilor și poate conduce în fine la ruperea legăturilor între cetățenii moldoveni emigrați și familiile acestora rămase la baștină”, se spune în nota informativă a proiectului de lege.
Inițiativa legislativă urmează să fie dezbătută în comisiile parlamentare, iar ulterior va fi supusă votului în plenul Parlamentului.
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”