INIȚIATIVĂ // Spitalele raionale ar putea fi trecute în gestiunea Ministerului Sănătății, pentru a asigura un management eficient și o calitate sporită a serviciilor oferite cetățenilor: „Situația care este astăzi acolo nu mai poate continua”
Spitalele raionale, aflate acum în gestiunea autorităților publice raionale, ar putea trece în subordinea Ministerului Sănătății. O inițiativă legislativă care prevede acest lucru a fost înregistrată luni în Parlament, fiind înaintată de majoritatea deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Parlament împreună cu Ala Nemerenco, ministra Sănătății, că procesul de consolidare a spitalelor raionale, prin trecerea acestora în gestiunea Ministerului Sănătății, va asigura un management eficient și o calitate sporită a serviciilor medicale oferite cetățenilor: „Situația care este astăzi acolo nu mai poate continua”.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a afirmat că instituția pe care o reprezintă susține această inițiativă legislativă, întrucât starea materială a spitalelor raionale lasă de dorit, infecțiile nosocomiale sunt la ordinea zilei, iar procesul de conducere a acestora este deseori politizat.
Aceeași sursă a ținut să precizeze că reforma nu presupune închiderea vreunei instituții medicale raionale, din contra - majorarea investițiilor în spitalele raionale, pentru a spori calitatea serviciilor acordate populației.
„Ceea ce-și propune Parlamentul vine, de fapt, să susțină eficientizarea managementului spitalelor, care a devenit în ultimul timp unul defectuos și foarte des are aspect de influență politică. Noi ne dorim depolitizarea sistemului de sănătate. La momentul actual, în aproape o tremie din spitalele raioanale se află pe rol procese judiciare pe subiectul concursului pentru poziția de director. Cineva câștigă concursul, Consiliul raional îl demite și numește un interimar. Așa se continua pe parcursul a mai multor ani, indiferent cine s-a aflat în funcția de ministru și cine era la guvernare”, a explicat ministra Nemerenco.
Ea a adăugat că legislația obligă Consiliile raionale, în calitate de fondatori, să facă investiții, dar acest lucru se întâmplă doar în cazul câtorva instituții medicale.
De exemplu, Consiliul raional Basarabeasca a alocat, în anul 2020, doar 0,8% resurse în raport cu bugetul total al spitalului, Briceni – 0,9%, Cahul – doar 1,5%, CR Cantemir – 0,9%, Căușeni – 0,9%, Dondușeni – 1,3%, Drochia – 0,8%. Doar câteva spitale raionale s-au putut bucura de investiții puțin mai mari ca altele – de circa 2-3% în raport cu bugetul total, fiind vorba de cele din Hâncești, Florești, Edineț și Orhei, dar departe de a fi suficiente. În 2020, investițiile totale ale consiliilor raionale au constituit 76 de milioane de lei, situație similară sau chiar mai proastă și în următorii ani, a spus Ala Nemerenco.
„Spitalele se confruntă nu doar cu lipsa acută de echipamente, dar și utilizarea ineficientă a acestora, lipsa de săli moderne de operații, de proceduri”, a punctat ministra, acuzând că firmele private și-au instalat echipamentele direct în incinta acestor instituții, care ratează venituri importante și sunt „înghesuite” de concurența neloială.
Aceeași sursă a remarcat faptul că, până la urmă, tot Ministerul Sănătății este cel care investește în dezvoltarea spitalelor raionale, nu autoritățile raionale, dar nu are pârghii de influență atunci când cetățenii semnalează probleme.
Potrivit Alei Nemerenco, trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerul Sănătății va permite crearea de centre subregionale, ceea ce înseamnă că unele spitale vor prelua unele domenii ca de exemplu serviciul perinatologic, altele – oftalmologic, altele neurologic etc., astfel încât serviciile să fie distribuite rațional și uniform, ceea ce va aduce venituri pentru aceste spitalele.
Proiectul de lege urmează să fie avizat de Guvern, iar ulterior va fi dezbătut în Parlament.
VIDEO // În mai multe raioane din nordul R. Moldova ninge și astăzi: Camioanele circulă cu dificultate pe un drum din Râșcani
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”