INIȚIATIVĂ // Sancțiunile internaționale care vor viza entități juridice, persoane și asociații acestora, aplicate „mai eficient” în R. Moldova: „State ca SUA, Marea Britanie, toate țările UE, Canada se mișcă mult mai rapid decât justiția noastră”
Măsurile restrictive internaționale care vor viza entități juridice, persoane și asociații acestora vor fi aplicate „mai eficient” în R. Moldova, pentru a nu admite „situații de eludare în practică a acestor măsuri”, a declarat astăzi ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul ședinței Guvernului, care a susținut o inițiativă legislativă privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, semnată de deputații Vasile Grădinaru și Radu Marian.
Proiectul de lege definește noțiunea de „persoană interpusă”, pentru a evita interpretările la aplicarea sancțiunilor internaționale – „persoană care este folosită sau implicată într-o afacere, tranzacție sau activitate pentru a ascunde identitatea sau interesele reale ale beneficiarului efectiv”.
Totodată, documentul include Agenția Servicii Publice și Serviciul Fiscal de Stat în lista instituțiilor ce urmează a fi informate de către Serviciul de Informații și Securitate cu privire la lista persoanelor asociate.
„În cazul identificării unor probe, informații documentate cu privire la faptul că printr-o activitate sau tranzacție se urmărește eludarea măsurilor restrictive internaționale, Agenția Servicii Publice, precum și alte autorități publice care depistează aceasta în exercițiul atribuțiilor legale, raportează, în termen de 24 de ore din momentul identificării acestora, Serviciului Fiscal de Stat. Entitățile raportoare... cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, în același termen de 24 de ore, informează Serviciul Fiscal de Stat despre activitățile sau tranzacțiile în privința cărora există suspiciuni că urmăresc eludarea măsurilor restrictive internaționale. Agenția Servicii Publice și entitățile raportoare... cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului se abțin de la executarea activităților și a tranzacțiilor până la recepționarea deciziei emise de către Serviciul Fiscal de Stat în conformitate cu prevederile alin. (8). Serviciul Fiscal de Stat poate solicita furnizarea informațiilor suplimentare de la Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor despre datele deținute în privința subiecților restricțiilor”, sunt prevederi incluse în proiectul de lege avizat astăzi pozitiv de Guvern.
„Trebuie să constat că instituțiile internaționale, state ca SUA, Marea Britanie, toate țările UE, Canada se mișcă mult mai rapid decât justiția noastră pe dosarele marilor corupți”, a punctat premierul Dorin Recean, care a apreciat inițiativa legislativă a deputaților Marian și Grădinaru.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania