INIŢIATIVĂ // Aeroportul Internațional Chișinău NU va putea fi privatizat: „Va fi corectată o nedreptate comisă în timpul guverărilor precedente”
Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate.
Preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, a anunțat astăzi, într-un briefing la Parlament, că a înregistrat un amendament la legislaţie care prevede această interdicție.
Potrivit lui Marian, această modificare efectuată de Parlament va garanta că aeroportul rămâne în proprietatea statului și va „corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente”.
„De asemenea, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și să aplice condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani. Pentru a face acest lucru, e nevoie de o modificare a legii în Parlament și anume a include Aeroportul în lista a bunurilor statului nepasibile pentru privatizare”, a explicat deputatul.
Radu Marian a ţinut să precizeze că „gruparea criminală Şor mai controlează anumite spații comerciale la Aeroport și trebuie alungată de acolo”: „Vom crea condițiile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”.
Agenția Proprietăți Publice (APP) a anunțat, la începutul lunii mai, că licitația pentru locațiunea spațiilor comerciale din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău va fi relansată cu ajustarea condițiilor de participare, pentru a atrage mai multe companii internaționale cu renume.
Instituţia propunea atunci, printre altele, divizarea licitației în două loturi distincte, pe domenii, un lot pentru Travel Retail (magazine) și un alt lot pentru Food and Beverages (restaurante), precum și extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru compania câștigătoare.
Termenul de inițiere a licitației va curge din momentul modificării legislației cu privire la bunurile nepasibile de privatizare mai preciza APP.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți