04:03:53 23.11.2024
Stiri

ÎNGRIJORARE // Acest sector din R. Moldova este în pericol

Economie 05.01.2016 15:58 Vizualizări2930 Autor: Stela Mihailovici


ÎNGRIJORARE //  Acest sector din R. Moldova este în pericol

Producătorii moldoveni de lactate și carne dau alarma după ce ministrul Agriculturii din Ucraina a anunțat că 35 de întreprinderi din Ucraina au primit dreptul de a-și exporta produsele în R. Moldova în 2016. Fermierii cred că nu vor face față concurenței și vor falimenta.

Potrivit președintelui Asociației „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, mărfurile ucrainene sunt mult mai ieftine, pentru că sunt mai mici costurile de producție și impozitele.

„Situatia creată pune în pericol sectorul zootehnic din Moldova. Începând din aprilie 2015, producătorii de carne sunt obligați să achite TVA de 20%, pe când producătorii agricoli din Ucraina până în anul 2016 au fost scutiți de plata TVA. Acum, întreprinderile sunt obligate să achite doar o pătrime din sumele TVA calculate, restul rămân la dispoziția întreprinderilor.Totodată, prețurile la nutrețuri și hrană în Ucraina sunt aproximativ cu 30% mai mici decât în Moldova, energia electrică este mai ieftină cu aproape 135% și gazele naturale - cu 16%. În asemenea condiții, producătorii autohtoni din domeniul procesării producției din carne și lapte nu vor suporta concurența cu importatorii din Ucraina”, a explicat Slusari.

Asociația Patronală a Producatorilor de Lapte și Asociația Producătorilor din Industria Avicolă cred că vor avea probleme grave zeci de mii de gospodării tărănești. Încă anul trecut ar fi fost simțită presiunea importului produselor din Ucraina. În iunie 2015, a fost o perioadă când procesatorii de lapte au fost nevoiți să închidă mai multe puncte de colectare a laptelui.

„Problema a fost discutată în cadrul așa-numitului pachet agricol, dar a rămas nesoluționată. Pe data de 18 decembrie 2015, asociațiile au adresat o scrisoare către Ministerele Finanțelor, Economiei și Agriculturii cu descrierea detaliată a situației și solicitarea lansării procedurilor de investigare în conformitate cu normele OMC și Acordul de comerț liber în cadrul CSI. Conform acestor rigori, dreptul de introducere a unor taxe vamale de protecție apare atunci când importul dintr-o țară crește cu peste 15%”, a adăugat Alexandru Slusari.

Producătorii de lactate și carne din R. Moldova cer insistent autorităților să introducă taxe vamale speciale pentru mărfurile ucrainene pentru protejarea agenților economici autohtoni.

Amintim că ministrul ucrainean Alexei Pavlenko a anunțat recent că 35 de întreprinderi vor exporta produsele în R. Moldova în anul curent. Este vorba despre despre 19 producători de lactate, 11 întreprinderi de prelucrare a cărnii și două de pește, plus doi producători de ouă.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md