TÂRG // ÎNGHESUIALĂ pentru un loc de muncă
Zeci de oameni care sunt în căutarea unui loc de muncă au pășit astăzi pragul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), unde s-a desfășurat Târgul locurilor de muncă.
Circa 20 de agenți economici din R. Moldova și-au prezentat ofertele în speranța că vor da de cineva care le-ar putea completa echipa. „E foarte greu. Tinerii vor salarii mari, să muncească mai puțin și să aibă condiții bune de muncă. Cei trecuți de 40-50 de ani acceptă tot, dar avem nevoie mai mult de persoane tinere. Pot să fie și mai puțin instruite, le învățăm noi, dar să accepte condițiile noastre”, ne-a spus Alina Pântea, reprezentanta unei companii specializate în comercializarea și deservirea sistemelor de încălzire, condiționere, apeduct și canalizare.
Cofetarii, vânzătorii, contabilii, casierii, agenții de publicitate și de pază au fost la mare căutare în cadrul Târgului de astăzi. Se caută și traineri pentru instruirea funcționarilor electorali.
„Observatorii naționali și internaționali au semnalat, după alegerile din 2007, 2009, 2010 și 2011, necesitatea creșterii nivelului profesional al funcționarilor electorali”, se precizează în istoricul Centrului de instruire continuă în domeniul electoral de pe lângă Comisia Electorală Centrală (CEC), prezent la târg.
Aici, cei care sunt în căutarea unui loc de muncă au avut posibilitatea să negocieze direct cu angajatorii condițiile de muncă, alții au depus deja și CV-ul pentru a se înscrie în concursul de angajare.
„Sunt tare fericită. Mă rog Domnului să fiu angajată, pentru că stau fără lucru de câteva luni, dar copiii trebuie hrăniți și trimiși la școală. Peste tot unde mă duc cer să am experiență în domeniu”, ne spune Aliona, care și-a depus CV-ul pentru angajare la o fabrică de mezeluri din capitală și ar vrea să muncească casieriță.
Potrivit datelor ANOFM, pe moment în R. Moldova sunt înregistrate peste trei mii de locuri de muncă vacante. Cel mai mult sunt solicitați medicii, managerii în servicii de marketing și vânzare, inspectori de pază, programatori, agenți de asigurare și comerț.
La mai puțină căutare sunt juriștii, economiștii, medicii veterinari, inginerii mecanici, psihologii, agronomii și zootehnicienii. „La începutul lunii curente, au fost înregistrați la ANOFM peste 1 600 de șomeri, mai puțin cu circa 800 față de perioada similară a anului trecut. Se simte și efectul liberalizării regimului de vize când foarte mulți au plecat peste hotarele R. Moldova”, ne-a spus directorul ANOFM, Ala Șupac.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi