ÎNFRĂȚIRE // Sute de elevi și studenți din Cahul cu rezultate bune la studii vor merge vara în excursie la Iași; Consiliul municipal Iaşi a donat trei autospeciale „capitalei de sud” a R. Moldova
„Dincolo de afinitățile, care vor sta la baza dezvoltării și derulării unor proiecte în domeniile cultural, economic, educațional, important este să transmitem un mesaj limpede privind dorința comună de unificare între România și Republica Moldova”
Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a efectuat o vizită de lucru la Iași, România, unde împreună cu primarul ieşean, Mihai Chirica, au discutat mai multe proiecte comune.
Cei doi edili au analizat în detaliu mai multe activități și proiecte care le vor realiza în comun până la sfîrșitul acestui an. Este vorba de instruire și preluare de experiență în mai multe proiecte europene.
De asemenea, s-a stabilit că sute de elevi și studenți din Cahul cu rezultate bune la studii și implicați în activități extracurriculare „să meargă în excursii vara aceasta la Iași, delegarea unor specialiști pentru consultanță la Cahul, participarea Ansamblului cahulean „Izvorașul” în luna iunie la un Festival în Iași etc.”, potrivit Primăriei Cahul.
„Aducem mulțumiri domnului primar al municipiului Iași, pentru deschidere și susținere, precum şi mai multor personalități de talie internațională din capitala istorică a României, care ne sunt prieteni și se vor implica mai mult în cooperarea dintre localitățile noastre”, scrie sursa citată.
De notat că, la inițiativa primarului Mihai Chirica, Consiliul municipal Iaşi a aprobat o donație către Cahul de trei autospeciale de evacuare a deșeurilor.
Frăţia dintre Cahul şi Iaşi, consfinţită oficial
Municipiile Cahul din Republica Moldova şi Iaşi din România s-au înfrăţit, după ce anul trecut, pe 27 martie, zi simbolică pentru cele două state românești, la Primăria ieșeană, edilii celor două localități au semnat un acord în acest sens.
„Ne bucură foarte mult și suntem mândri că, după capitala Chișinău, Cahul este al doilea oraș din Republica Moldova înfrățit cu Iașul. Dincolo de afinitățile, care vor sta la baza dezvoltării și derulării unor proiecte în domeniile cultural, economic, educațional, important este să transmitem un mesaj limpede privind dorința comună de unificare între România și Republica Moldova. Desigur, acest lucru se va produce atunci când condițiile istorice și politice vor fi favorabile”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.
Acordul de înfrățire între municipiile Iași și Cahul a fost aprobat de consiliile locale ale celor două orașe încă în aprilie anul 2020, iar restricțiile sanitare au amânat semnarea actului propriu-zis până pe 27 martie 2021, ziua în care, în anul 1918, Basarabia se unea cu România.
Edilul municipiului Cahul, Nicolae Dandiş, a mulțumit comunității ieșene și conducerii municipiului Iași, reprezentanților bisericii, administrației județene și autorităților centrale române pentru susținere, deschiderea și dorința de colaborare.
„Au fost stabilite contacte între reprezentanții instituțiilor participante și s-a convenit asupra unor obiective și proiecte concrete la care municipalitățile noastre vor lucra în perioada imediat următoare”, a spus Nicolae Dandiş.
Menționăm că municipiul Cahul are semnate mai multe acorduri de colaborare cu orașe din Ucraina, Polonia, Bulgaria, Franța, Lituania, Letonia, Italia, însă cele mai multe localități care au relații speciale cu orașul denumit „capitala de sud” a Republicii Moldova sunt din România.
Telefonul te SPIONEAZĂ în secret: cele TREI setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru a-ți proteja confidențialitatea
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”