Înfrângeri pe linie pentru Igor Dodon: „Această zi are efecte politice DEVASTATOARE pentru Dodon. S-a făcut de râs în fața Kremlinului și a arătat că începe să fie MIC”
„Data de 7 mai poate fi considerată cu adevărat Ziua Victoriei moldovenilor și a aliaților săi. Împrumutul rusesc păgubos, care punea în pericol suveranitatea R. Moldova a fost blocat. Curtea Constituțională (CC) a decis că acordul de creditare dintre Federația Rusă și R. Moldova este neconstituțional. Curtea a anulat și deciziile Guvernului privind inițierea negocierilor și ratificarea acordului. A fost o dovadă și, în același timp, un exemplu pentru alte instituții ale statului R. Moldova că independența față de puterea politică poate exista”, consideră analistul politic de la București, Cristian Hrițuc, într-un material pe blogul său.
Pentru Igor Dodon, ziua de 7 mai are efecte politice devastatoare: „În plan extern, președintele prorus s-a făcut de râs în fața Kremlinului. Ani de zile, sub regimul Plahotniuc, Dodon mergea la Moscova și promitea lucruri. A fost ajutat și, chiar dacă de multe ori nu putea să livreze lucrurile promise, i se acordau circumstanțe atenuante, pentru că se știa că Plahotniuc conduce efectiv R. Moldova. După plecarea acestuia, după ruperea acordului de guvernare și înlăturarea Maiei Sandu, este greu de crezut că Putin va putea să înțeleagă neputința lui Dodon. Deși are toată puterea, Guvern, majoritate parlamentară, conducere SIS, MAI etc., acesta a fost blocat de o altă instituție a statului”.
Totodată, Dodon a arătat pe plan intern că este neputincios și slab. „Electoratul PSRM este unul conservator, obișnuit cu „liderul suprem”, care arată forță și care își impune voința. Dodon a arătat ieri că începe să fie „mic”. Declarațiile lui date imediat după verdictul Curții, trădează nervozitate. Chiar dacă vrea să se victimizeze și încearcă să spună oamenilor că nu vor fi bani, că R. Moldova este în pericol, lucrurile nu stau chiar așa. R. Moldova nu va intra în incapacitate de plată prin respingerea acordului de împrumut din Rusia”.
Sursa citată precizează că România, UE, FMI, Banca Mondială sau BERD au oferit mereu asistență financiară R. Moldova. „Și acum pot oferi și o vor oferi. Nu pentru Igor Dodon, ci pentru cetățenii R. Moldova, care nu trebuie să deconteze, să sufere din cauza comportamentuli iresponsabil al guvernării. E drept că se condiționează asistența financiară de îndeplinierea unor reforme necesare statului moldovean, în special pe linia justiției. Din vest au venit în acești ani aproape 1.9 miliarde de euro, dintre care jumătate au fost bani nerambursabili. R. Moldova beneficiază de cea mai mare asistență europeană pe cap de locuitor, în comparație cu alte state din vecinătatea UE”.
O altă înfrângere pentru Igor Dodon o reprezintă prezentarea ajutorului umanitar din România, pe care acesta a intenționat să-l minimizeze. „Cu toată opoziția puterii de la Chișinău, cu toate șicanele făcute delegației românești, acțiunea umanitară realizată de România s-a văzut și a fost apreciată în toată presă din R. Moldova. Deși au vrut să minimizeze valoarea simbolistică a gestului făcut de Guvernul României, autoritățile moldovene au reușit prin acțiunile lor să creeze mai multă vizibilitate, dar și un sentiment de dezgust în rândul cetățenilor moldoveni. Igor Dodon a ales strategia greșită încă de la început, de la venirea celor 42 de medici de la București. Din acel moment, s-a văzut foarte clar că autoritățile moldovene vor să îngroape cât mai mult, la nivel de imagine, acțiunea autorităților române. Nici măcar după acest moment, după ce presa a sesizat aceste încercări de sabotare, guvernanții de la Chișinău nu și-au schimbat comportamentul.
Primirea delegației române, a convoiului cu ajutoare într-un loc obscur, refuzul autorităților moldovene de a primi convoiul în Piața Marii Adunării Naționale a creat un sentiment de frustrare în rândul cetățenilor moldoveni. Oameni simpli din Chișinău și de-a lungul traseului de la frontieră au salutat venirea ajutorului românesc. Dodon a reușit ieri să își ostilizeze inclusiv electoratul de „centru”, acei moldoveni care nu sunt neapărat susținătorii cauzei unioniste, care cred în statalitatea R. Moldova și care nu vor, cum se spune în popor, nici cu Rusia nici cu Români”, crede Hrițuc.
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”
DOC // Cum a ascuns condamnatul fugar Ilan Șor aproape 11 milioane de lei