ÎNFRĂŢIRE // Primarii de pe ambele maluri ale Prutului şi-au dat întâlnire la Chişinău
ÎNFRĂȚIRE // Proiecte culturale, sociale și economice, schimb de experiență și prietenie de lungă durată, astfel de relații s-au format de mai mulți ani între primarii din R. Moldova și cei din România
Sute de localități din R. Moldova au încheiat, în ultimii ani, acorduri de înfrățire cu primării din mai multe comune din România. Cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului, locuitori ai satelor și comunelor înfrățite, își fac vizite reciproce, implementează proiecte sociale, culturale etc. Iar acum, primarii din România își doresc să-și ajute omologii din R. Moldova să-și europenizeze localitățile pe care le conduc, inclusiv cu finanțe europene.
„Ne susținem frații cu toată ființa”
Peste 200 de primari din România și R. Moldova și-au dat întâlnire în această săptămână la Chișinău, în cadrul Conferinței femeilor primar, cu genericul „Dezvoltarea locală prinparticipare echitabilă”. În cadrul evenimentului, primarii de pe ambele maluri ale Prutului au avut ocazia de a realiza un schimb de experiență privind bunele practiciîn dezvoltarea locală și furnizarea unor servicii publice de calitate.
„Este firesc ca noi, femeile primar, să fim solidare cu doamnele primar, femeile de suflet din Republica Moldova, dar în același timp, noi, Asociația Comunelor dinRomânia, să susținem, să grăbim practic aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Ne susținem frații cu toată ființa, cu toată simțirea noastră”, ne-a declarat Mariana Gâju,primar al localității Cumpăna, județul Constanța, și președintele LigiiFemeilor Primari, prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor dinRomânia.
„Înfrățirile ne-au deschis frontierele”
Comuna Cumpăna a încheiat mai multe acorduri de înfrățire cu localități din R. Moldova, iar printre ele se numără și comuna Capaclia, raionul Cantemir. „Suntem înfrățiți cu comuna Cumpăna, județul Constanța, și comuna Sfântul Gheorghe, Ialomița. La capitolul cultură, avem deja două plecări la Cumpăna și de doi ani consecutiv, grupuri a câte 25 de copii pleacă pe litoralul Mării Negre, datorită parteneriatului pe care îl avem cu doamna Gâju. Cu comuna Sfântul Gheorghe vrem să începem un proiect de infrastructură, finanțat de Consiliul Europei. Cu Cumpăna avem și un parteneriat economic, ne-au finanțat reparația acoperișului Casei de cultură de la Capaclia. În linii generale, aceste două înfrățiri ne-au deschis frontierele și ne aduc doar beneficii”, ne-a spus Alexei Busuioc, primar de Capaclia.
Oportunități pentru cetățeni
Sunt doi ani de când și comuna Parcani, raionul Soroca, a încheiat un acord de înfrățire cu comuna Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, România, iar potrivit primarului din Parcani, acest acord vine cu mai multe oportunități pentru cetățeni.
„În acest acord am văzut mai multe oportunități pentru comuna pe care o conduc, iar aceste implementări nu ar fi posibile fără suportul Uniunii Europene. În prezent, ducem tratative cu frații noștri, care sunt gata să ne ajute. Au fost, ne-au vizitat, s-au familiarizat cu problemele cu care ne confruntăm și, dat fiind faptul că au experiență în dezvoltarea durabilă a comunităților din România, noi trebuie să o transformăm într-o dezvoltare durabilă aici, în R. Moldova. În prezent, am pregătit un proiect de canalizare și aprovizionare cu apă potabilă în localitatea noastră, iar cu ajutorul colegilor din România, ne va fi mai ușor să-l implementăm”, a precizat Serghei Cetulean, primarul comunei Parcani, raionul Soroca.
Școală de vară pentru copii
Tot acum doi ani, comuna Tamași din județul Bacău a încheiat un acord de înfrățire cu comuna Codreanca din raionul Strășeni, iar în această vară, cei doi primari vor lansa primul lor proiect comun.
„Ne-am înfrățit cu comuna Codreanca din R. Moldova într-un schimb de experiență în Croația. Îmi doresc foarte mult să facem un schimb de experiență în această vară, cu copiii din comuna Codreanca, care să meargă la Tamași. Am putea să ne ocupăm de un grup de 20 sau 30 de copii care să stea două săptămâni în România și cred că așa vom putea afla mai multe despre R. Moldova, pentru că, deși suntem frați, cunoaștem foarte puține unii despre alții. Vreau ca, în aceste două săptămâni, copiii de aici și cei de acolo să aibă un program de activități împreună, pentru ca să lege niște prietenii. Avem un centru în comună, unde îi putem caza atât pe tinerii de aici, cât și pe cei de acolo, pentru ca să stea împreună. Comuna Tamaș are apă, canalizare, școli noi, toate drumurile asfaltate, iar menirea mea este să mă ocup acum de programe sociale pentru copii”, ne-a spus Veronica Donțu, primarul comunei Tamași, județul Bacău.
„Avem ce învăța de la frații și surorile noastre”
Încântat de un acord de înfrățire cu o comună din România este și primarul comunei Chișcăreni, raionul Sângerei, doamna Silvia Țurcan. Datorită unui astfel de acord, de cinci ani deja mai mulți locuitori din Chișcăreni merg anual în România, iar copiii participă la schimburi culturale și școli de vară.
„De cinci ani suntem înfrățiți cu comuna Drajna, județul Prahova. Mergem noi la ei în vizită, vin și ei la noi. Sunt niște oameni de suflet, iar datorită lor am ajuns să participăm al patrulea an la rând la școala de vară în Vălenii de Munte. Recent am primit un ajutor, iar în prezent lucrăm la un proiect împreună, este vorba de o fântână arteziană în localitatea noastră”, a menționat Silvia Țurcan, primarul comunei Chișcăreni, raionul Sângerei.
De colaborări și schimb de experiență au beneficiat și locuitorii satului Rădulenii Vechi din raionul Florești. „Simțim mereu sprijinul fraților de peste Prut. Sunt roade frumoase și se văd zi de zi, din acest considerent anume integrarea în Uniunea Europeană o vedem împreună și alături de ei, pas cu pas. Este al treilea an deja de când avem un acord de înfrățire cu Primăria Siliștea, județul Constanța. Ne-am vizitat reciproc și avem colaborări care dau rezultate pozitive. Datorită acestei colaborări, un grup de 22 de copii din localitatea noastră a avut posibilitatea să se odihnească pe litoralul Mării Negre. Avem proiecte în domeniul culturii și ne vom axa și pe dezvoltarea economică a localității, iar în prezent lucrăm în comun la proiectul de aprovizionare cu apă și canalizare”, a precizat Margareta Lepădatu, primarul localității Rădulenii Vechi, raionul Florești.
Femeile primar, adunate de „CALM”
Conferința femeilor primar cu genericul „Dezvoltarea locală prin participare echitabilă” a fost organizată de Rețeaua Femeilor „CALM” din R.Moldova și Liga Femeilor Primari „ACoR” din România, cu susținereaProgramului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea NațiunilorUnite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) șiProgramul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cuFundația Est-Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare,finanțat de Guvernul Suediei.
Timp de cinci ani de când a fost înființată Rețeaua Femeilor „CALM”, au fost încheiate peste 100 de acorduri de înfrățire dintre comunele din R. Moldova și cele din România, iar pe parcursul conferinței de la Chișinău s-au încheiat alte șapte acorduri noi.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania