Informații UTILE despre medicamentele COMPENSATE din R. Moldova: Când și cum puteți beneficia GRATUIT
Atunci când ne confruntăm cu o problemă de sănătate, e important să cerem ajutorul specialiștilor, care ne pot ajuta să ne tratăm repede și cu costuri minime.
Anul trecut, Ministerul Sănătății a luat o serie de măsuri menite să înlesnească accesul populației la serviciile medicale și medicamentele compensate.
Lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală a fost extinsă începând cu data de 1 octombrie 2016. Prin introducerea a 65 de medicamente noi, aceasta listă cuprinde acum 140 de denumiri internaţionale ale preparatelor medicamentoase. Noile medicamente introduse în listă sunt utilizate pentru tratamentul a 20 de maladii care pot fi tratate la domiciliu, urmând prescripția și recomandările medicului de familie.
Copiii beneficiază în prezent de medicamente gratuite până la vârsta de 18 ani, nu pana la 5 ani, așa cum prevedea legislația înainte de introducerea acestei noi reglementări. Mai mult, pe lângă medicul de familie, acum și pediatrul are dreptul să prescrie aceste medicamente.
Astfel, costul medicamentelor pentru copii este compensat în proporție de 100%, iar pentru adulți, până la 70%. De asemenea, cota de compensare aplicată pentru trei medicamente utilizate în tratamentul bolilor sistemului digestiv a fost ridicată de la 50% la 70%.
Pentru tratamentele prescrise în staţionarul de zi, cabinetul de proceduri sau la domiciliu, costul medicamentelor se compensează în proporţie de 70%. În cazul bolilor cronice, costul medicamentelor va fi compensat la 50%.
„Reglementarea privind organizarea tratamentului episodic în sala de tratamente/staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu, cu medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, a unor maladii frecvent întâlnite în practica medicului de familie va duce la o îmbunătățire a stării de sănătate și va reduce povara financiară asupra bugetului persoanelor asigurate de toate vârstele”,a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
O alta măsura menită să scutească pacienții cu boli cronice de vizitele dese la medic pentru a-si ridica prescripția medicala, o reprezintă prelungirea termenului de valabilitate a rețetei pentru medicamentele compensate, de la 2 la 3 luni.
Există o condiție esențială pentru ca aceste măsuri să își atingă scopul: populația trebuie să își cunoască drepturile și să apeleze cu încredere la sistemul de sănătate ori de cate ori este nevoie.
Prima verigă și cea mai importanta din sistemul de sănătate este medicul de familie.
El are rolul de a veghea și a menține starea noastră de sănătate. Vizitele la medicul de familie pot ajuta la depistarea unor afecțiuni în faze incipiente, la prevenirea și tratarea unor complicații ale bolii. Acest lucru ne poate scuti de multă suferința, pe noi și familiile noastre.
Obișnuința de a merge la medic atunci când nu mai putem suporta suferința trebuie schimbată cu vizitele regulate la medicul de familie si, mai ales, la primele semne de boală. Medicul de familie este cel care poate stabili o schema de tratament sau, atunci când este cazul, ne poate îndrepta către medicul specialist.
Administrarea de sine stătător a unor medicamente poate părea o soluție. Dar, cu siguranță, există riscul că acele medicamente să elimine doar unele simptome ale bolii și, de fapt, în timp, afecțiunea să se agraveze.
De altfel, consumul de medicamente fără prescripție medicală, în special de antibiotice, este o problemă cu care se confruntă toate sistemele de sănătate din lume. Specialiștii trag semnale serioase de alarmă legate de riscurile automedicației, pe care e bine să nu le neglijăm. Utilizarea neavizată de medicamente poate fi mai periculoasă ca boala însăși.
Conform reglementărilor în vigoare, pe lângă medicul de familie, medicamentele compensate pot fi prescrise de pediatru, iar în unele cazuri – de endocrinolog, psihiatru şi neurolog.
Pentru a beneficia de medicamente compensate, orice persoană asigurată trebuie să se programeze mai întâi la medicul de familie. În urma consultației, acesta va prescrie medicamentele necesare și schema de tratament. În baza rețetei, se vor obține medicamente compensate de la orice farmacie care are încheiat un contract cu Compania Naționala de Asigurări în Medicină. Pe lângă prescripția medicală, farmacistului trebuie prezentat buletinul de identitate sau, în cazul copilului, certificatul de naștere.
Astfel se vor economisi bani și va exista certitudinea că medicamentele obținute de la farmacie sunt cele potrivite și eficiente pentru rezolvarea problemelor de sănătate.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România