INFOGRAFIC // Tot ce trebuie să știți despre RECENSĂMÂNTUL populației și al locuințelor, care începe săptămâna viitoare în R. Moldova
Biroul Național de Statistică (BNS) va demara, pe 8 aprilie curent, Recensământul populației și al locuințelor, exercițiu desfășurat până pe 7 iulie.
Primele date preliminare ale plebiscitului, organizat o dată la zece ani, vor fi făcute publice în decurs de șase luni de la încheierea acestuia.
Autoritățile dau asigurări că informațiile oferite de către cetățenii R. Moldova recenzorilor vor rămâne confidențiale, transmise pe un server și păstrate în siguranță.
Mai exact, datele individuale nu vor fi trimise la autorități și nu vor fi publicate nicăieri, iar Biroul Național de Statistică va prezenta doar informații sub formă generalizată, menite să arate caracteristicile generale ale populației R. Moldova.
Datele la recensământ vor fi colectate pe o tabletă, iar cetățenii vor putea verifica, la sfârșit, corectitudinea datelor indicate de recenzor.
CITIȚI și DOC // Cum vor arăta și ce întrebări vor conține chestionarele de la Recensământul populației și al locuințelor, care va demara pe 8 aprilie: Persoanele vor fi recenzate acolo unde locuiesc de facto, nu la domiciliul înscris în acte
Recenzorii implicați în procesul de colectare a datelor vor vizita locuințele pentru a adresa întrebări din chestionarul de recensământ, înregistrând răspunsurile pe tabletă. Aceștia vor prezenta obligatoriu legitimația de recenzor și va purta vestimentație cu însemne de identitate a referendumului, inclusiv vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logo-ul Recensământului 2024.
În cadrul exercițiului, vor fi colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie - anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația etc., dar și date despre locuință, cum ar fi dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței etc.
Sursa: BNS
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”