INFOGRAFIC // De ce R. Moldova și Ucraina TREBUIE să aleagă Uniunea Europeană: „Moscova are mai puțin de oferit”
Oportunitate economică, calitatea instituțiilor și nivelul scăzut al corupției, drepturile politice și libertăți civile sunt cei trei indicatori care au fost analizați într-un infografic realizat de Forbes.
Analiza prezintă clar motivele pentru care R. Moldova și Ucraina trebuie să aleagă integrarea europeană, în detrimentul Uniunii Vamale.
După ce, în august 2008, Rusia a invadat Georgia ca pedeapsă pentru pledarea activă în favoarea aderării la NATO și gravitația spre Occident, șase ani mai târziu Kremlinul a anexat Crimeea și a organizat un război secret împotriva Ucrainei pentru decizia sa de a se alia cu Uniunea Europeană.
În ciuda riscurilor, Ucraina, Georgia și Republica Moldova s-au orientat spre Uniunea Europeană, iar la 27 iunie curent au semnat câte un Acord de Asociere cu UE.
Dacă este sau nu o alternativă bună integrarea acestor țări în UE, dar nu în Uniunea Vamală, vedeți mai jos:
Oportunitate economică
Produsul Intern Brut al statelor din UE este de 5,6 ori mai mare decât cel al ţărilor din Uniunea Vamală, ceea ce înseamnă că UE are o piaţă de desfacere mai mare pentru viitoarele state membre, în comparație cu statele din Uniunea Vamală, care sunt cu mult în urmă. Ţările cu un grad mai mare de libertate economică au economii mai puternice, societăţi mai sănătoase, o lipsă mai mare a sărăciei.
Calitatea instituțiilor și nivelul scăzut al corupției
Oportunitatea economică și calitatea vieții sunt în mare măsură afectate de instituțiile publice și de nivelul de corupție. Indicatorii guvernanței mondiale elaborate de Banca Mondială clasifică 215 de țări și teritorii bazate pe eficiența și controlul corupției guvernamentale din perspectiva eficacităţii guvernelor şi controlului corupţiei.
Drepturile politice și libertăți civile
În context politic și social, cetățenii europeni se bucură de drepturi politice și libertăți civile mai mari în comparație cu cei din Uniunea Vamală. Țările libere au tendința de a avea un proces competitiv politic și un nivel sporit al libertății de exprimare.
Asocierea R. Moldova și Ucrainei cu orice uniune are efecte care se reflectă în viața politică, economică sau socială. Dacă scopul este creşterea economică, drepturi politice şi libertăţi civile mai mari şi întărirea instituţiilor, atunci alegerea dintre Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală nu este o decizie dificilă.
Drept concluzie, în articolul publicat de Forbes se menionează că superioritatea Uniunii Europene explică, de asemenea, de ce Kremlinul foloseşte puterea militară pentru forţarea foştilor sateliţi să rămână în orbita Rusiei. Moscova, pur şi simplu, are mult mai puţin de oferit.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md