INFOGRAFIC // Câte cereri de interceptări telefonice sunt autorizate anual în R. Moldova
Deși legislația R. Moldova a fost modificată în 2012 pentru a nu admite abuzuri din partea oamenilor legii, aproape toate cererile depuse de procurori pentru autorizarea interceptărilor telefonice sunt admise de judecătorii de instrucție.
O analiză realizată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRSJ) arată că 98% dintre cereri sunt autorizate. Legislația continuă să aibă lacune și anume nu obligă judecătorul să informeze persoana despre faptul că i-au fost interceptate convorbirile telefonice, atunci când constată ilegalitatea interceptării și nu menționează circumstanțele în care poate fi amânată informarea persoanei.
Potrivit unor date statistice obținute de CRSJ, în primele șase luni ale anului trecut, judecătorii au examinat 4 635 de cereri ale procurorilor de autorizare a interceptărilor telefonice. Dintre acestea, 4 521 au fost admise de judecători.
„Persoanele interceptate nu pot reacționa eficient la ingerințele în viața lor privată. De asemenea, legislația permite procurorilor să anexeze la dosarul penal doar rezultatele interceptării pe care le consideră importante pentru cauza penală, iar partea apărării nu are acces la restul înregistrărilor care ar putea conține informații importante pentru ea. Acest lucru lasă spațiu pentru abuz și poate reduce posibilitățile de apărare”, spun autorii analizei.
Experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova sunt nemulțumiți de faptul că nu sunt făcute publice informațiile cu privire la numărul de înregistrări păstrate și distruse de către procurori. Totodată, controlul parlamentar al interceptării convorbirilor nu este transparent. Anual, procurorul general prezintă Parlamentului un raport cu privire la efectuarea măsurilor operative de investigație, care nu este publicat, fiind catalogat drept secret de stat, deși o mare parte din informații sunt de interes general, ce vizează drepturile omului.
CRIZĂ // Premierul Dorin Recean le cere companiilor să-și adapteze producerea pentru a reduce consumul de energie electrică în orele de vârf, când costurile sunt duble: „Guvernul va veni săptămâna viitoare cu un program de compensații”
Limba „moldovenească”, o invenție a Uniunii Sovietice de pe vremea lui Stalin, înlocuită cu limba ROMÂNĂ în Ucraina
ASIGURĂRI // Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională va ajuta Republica Moldova să depășească eventualele consecințe ale crizei energetice: „Provocarea cea mare o reprezintă alocarea de capacități pentru energia electrică la hotarul cu România”