00:13:50 23.01.2025
Stiri

Influenţează PREȚUL PETROLULUI plecarea lui Messi de la Barcelona? LEGĂTURA între cele două lucruri

Sport 22.01.2015 12:27 Vizualizări1508 Autor: Ziarul National
Influenţează PREȚUL PETROLULUI plecarea lui Messi de la Barcelona? LEGĂTURA între cele două lucruri

Preţul petrolului l-ar putea împiedica pe Lionel Messi să plece de la Barcelona, este o opinie ce aparţine celor de la business-standard.com, scrie prosport.ro. Barilul de petrol a scăzut de la 115 dolari în iunie 2014, la 45 de dolari în prezent.

Ce legătură există între preţul petrolului şi un eventual transfer al lui Lionel Messi? La prima vedere, nu chiar. La o analiză mai profundă, vom descoperi însă că există totuşi o legătură strânsă.

În ultima vreme, presa din Occident a scris despre faptul că Messi nu se mai simte bine la Barcelone şi se gândeşte să plece. Se presupune că starul argentinian nu se află în relaţii foarte bune cu antrenorul Luis Enrique, dar şi unele decizii luate de conducerea l-au indispus. Printre ele, faptul că a fost preferat Luis Suarez în locul lui Sergio Aguero - bun prieten cu Messi. Marile forţe financiare ale fotbalului european au încercat imediat să speculeze momentul.

Chelsea îl vrea, dar poate?

Prima care şi-a manifestat deschis dorinţele a fost Chelsea, ale cărei oficiali - în frunte cu Jose Mourinho - au recunoscut că le surâde ideea. Dincolo de bariera pe care o pune Legea Fair-Play-ului Financiar în calea acestui transfer, o eventuală ofertă ar putea fi forţată şi de ceea ce se întâmplă în aceste momente pe piaţa petrolului.

Roman Abramovic, patronul lui Chelsea, şi-a construit imperiul pe afaceri cu petrol şi gaze naturale, iar scăderea preţului petrolului i-a zdruncinat calculele financiare. S-ar aventura Abramovic într-o asemenea afacerea în această perioadă dură pentru afacerile lui?

Transferul lui Messi ar însemna cheltuieli de aproximativ 300 de milioane de dolari - suma de transfer plus salariul jucătorului - o sumă importantă chiar şi pentru un posesor de avere care se numără în miliarde. Publicaţiile internaţionale de profil susţin că omul de afaceri rus ar avea o avere estimată la 12,3 miliarde de dolari, dar agitaţiile de pe piaţa petrolului l-ar putea împinge să fie mai precaut cu unele mutări.

Transferul lui Messi, aproape 25% din totalul banilor investiţi de Abramovic în Chelsea

Din 2003, când a preluat-o pe Chelsea, Abramovic a investit în echipă nu mai puţin de 1,4 miliarde de dolari, lucru care a ajutat gruparea de pe Stamford Bridge să ajungă la masa giganţilor Europei. Transferul lui Messi ar însemna însă dintr-un foc o cheltuială care reprezintă aproape 25% din suma investită în ultimii aproape 12 ani în bunăstarea lui Chelsea.

  • Roman Abramovic a continuat să pompeze bani în conturile lui Chelsea, în ciudat pierderilor de 78 de milioane de dolari raportate pe anul trecut. Patronul clubului a scos din buzunar 70 de milioane de dolari pentru transferul lui Diego Costa la Atletico Madrid

Dacă punem acest fapt peste pierderile suferite de Abramovic în ultimii ani, atunci posibilitatea ca rusul să investească într-un asemenea transfer ar putea scădea şi mai mult. În ultimii ani, averea lui Roman Abramovic a suferit, din diferite motive, o eroziune de aproximativ 3 miliarde de dolari. Numai în săptămâna 12-19 decembrie 2014, Abramovic a suferit o pierdere de 365 de milioane de euro din cauza deprecierii rublei.

  • 15 miliardari ruşi au înregistrat împreună un deficit al averii de aproximativ 7 miliarde de euro, în perioada 12-19 decembrie 2014. Printre cei 15 "ghinionişti" se numără şi Alisher Usmanov (Arsenal) şi Roman Abramovic (Chelsea), care au înregistrat, combinat, o pierdere de peste un miliard de euro în ultimele zile.
  • Din luna ianuarie 2014 până în decembrie 2014, rubla rusească a suferit o devalorizare de circa 60 de procente, cauzată de scăderea preţului petrolului şi de sancţiunile economice impuse Rusiei de ţările Occidentale, ca reacţie pentru tensiunile provocate în Pensinsula Crimeea şi în Estul Ucrainei.
  • Preţul petrolului a fost influenţat de atitudinea Arabiei Saudite, care a ales să scadă preţul / baril. S-a speculat la nivel internaţional că decizia saudiţilor a fost luată după consultări cu SUA, în baza prieteniei dintre cele două ţări, iar scopul a fost şubrezirea economiei Rusiei.

City şi PSG, alte două echipe care se "hrănesc" cu petrol

Chelsea nu este însă singurul club care este finanţat din petrodolari. Publicaţia Bussiness Standardnotează că scăderea preţului petrolului ar putea aduce precauţie şi în birourile lui Manchester City, club patronat de Şeicul Mansour, membru al Coroanei Regale de la Abu Dhabi. Din 2008, acesta a investit în City nu mai puţin de 1,6 miliarde de dolari. Ca şi Chelsea, "cetăţenii" au ajuns cu ajutorul acestor investiţii în elita fotbalului european.

City este un alt club despre care presa din străinătate a scris că ar pregăti o ofertă pentru Lionel Messi. Cei de la business-standard.com susţin că patronii lui Chelsea şi Manchester City au în continuare bani pentru starul Barcelonei şi - mai ales - orgoliu, dar afacerilor lor sunt în domeniul petrolier şi ar putea fi mai reţinuţi în cazul unor astfel de cheltuieli.

În situaţia lui Chelsea şi City se află şi PSG, echipă finanţată prin Qatar Sports Investment, care îşi trage, de asemenea, veniturile din afacerile cu petrol. PSG a ajuns în top 10 cele mai valoroase echipe din lume, graţie generozităţii noilor patroni, dar şi aici ar putea apărea modificări.

Qatarul a exportat anul trecut petrol în valoare de 42 de miliarde de dolari. Însă în acea perioadă, preţul pe baril era de peste 100 de dolari, faţă de 45 de dolari, cât este acum. Asta ar putea duce la o scădere drastică a sumelor provenite din vânzarea "aurului negru". În efect de domino, investiţiile în dezolvarea clubului PSG ar putea suferi o uşoară scădere.

  • Doar Manchester United şi Real Madrid şi-ar putea permite să-l transfere pe Lionel Messi, fără să încalce Legea Fair-Play-ului Financiar. Este opinia lui Rob Wilson, expert în finanţele fotbalului, care lucrează pentru Sheffield Hallam University. Părerea lui Rob Wilson se bazează pe sănătatea financiară a celor două cluburi.
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md