01:15:24 11.01.2025
Stiri

ÎNFIORĂTOR // Săracii Europei umflă conturile unui miliardar rus: POVESTEA unui bolnav de cancer din România care avea nevoie urgentă de bani

Actualitate 23.05.2017 10:30 Vizualizări5791 Autor: Ziarul National
ÎNFIORĂTOR // Săracii Europei umflă conturile unui miliardar rus: POVESTEA unui bolnav de cancer din România care avea nevoie urgentă de bani Sursa: ziare.com

Miliardarul rus Oleg Boyko şi partenerii săi letoni folosesc Malta drept paradis fiscal pentru a scoate profituri uriaşe de pe urma împrumuturilor rapide către cei mai săraci europeni.

Povestea unui român disperat

România, toamna lui 2015

La 30 şi ceva de ani, Daniel face un tratament complicat pentru cancer limfatic: trebuie să cumpere medicamente, să împartă şpăgi prin spitale, iar asta îl usucă odată cu boala. După ce a luat bani de la rude şi prieteni, a făcut împrumuturi de la bănci pentru a învinge cancerul. Rămâne însă curând fără opţiuni.

Intră pe Internet şi găseşte o companie de împrumuturi rapide numită Zaplo. Reclamele de la televizor şi de pe Internet spun că primul împrumut e „fără dobânda şi comisioane”, iar transferul banilor se face imediat. Pare prea bine ca să fie adevărat. Face un contract online pe numele soţiei sale, fiindcă ea are mai puţine credite decât Daniel. În acea zi din noiembrie 2015, 800 de lei intră în contul ei.

Deşi Daniel are deja cancer, coşmarul lui abia începe. Lovit din toate direcţiile de facturi şi rate, nu reuşeşte să plătească cei 800 de lei în termen de o lună. În două luni, datoria la Zaplo se dublează. Compania îl contactează zilnic, prin telefoane, e-mailuri sau scrisori: îşi vor banii şi vor dublu.

Cele două părţi ajung până la urmă la o înţelegere: o să plătească 350 de euro în două tranşe. Într-o primă fază, Daniel plăteşte suma pe care o împrumutase.

„După ce te-ai legat la gât nu mai scapi de ei”, spune el acum.

Când n-a putut plăti a doua tranşă, Zaplo a început o acţiune în instanţă. Daniel spune că familia sa n-a primit nicio citaţie.

La sfârşitul lunii februarie 2017, instanţa decide executarea silită pentru 2.647 lei, inclusiv penalităţi de 1.598 lei şi comisioane; în schimb, suma deja plătită nu e menţionată. La Zaplo, dobânda anuală efectivă (DAE) e de 1.988,6%.

„Fără niciun avertisment, după mai multe luni, primeşte soţia de la un executor judecătoresc înştiinţare că i se face poprire”, spune Daniel. Suma pe care trebuie să o plătească include şi aproximativ 100 de euro pentru executorul judecătoresc, astfel încât datoria urcă la aproximativ 3.100 de lei.

Între timp venitul soţiei este „îngheţat”, deşi legea românească prevede că, în astfel de cazuri, poate fi oprită cel mult o treime din venitul lunar. „Le-am zis: «Privaţi de mâncare o familie. Pur şi simplu, ne-aţi luat pâinea de la gură»”, explică Daniel.

Între timp, a încheiat tratamentul pentru cancer, însă datoriile au rămas. Ca să le acopere, a decis să meargă în Germania la muncă. „Am ajuns să plec din România pentru nişte hoţi care m-au înşelat şi m-au minţit în faţă”, spune el.

Zaplo IFN, coşmarul românilor în căutare de bani

Cazul lui Daniel este departe de a fi singular.

Zaplo IFN a început să ofere împrumuturi rapide în România în iunie 2015, iar până în aprilie 2017 compania a ajuns să fie implicată în 1.570 de cazuri în instanţă, marea majoritate dosare de executare silită împotriva clienţilor.

Compania profită de faptul că mulţi clienţi nu reuşesc să achite împrumuturile la timp.

Şi alţi clienţi români ne-au spus despre dobânzile care se umflă în continuu după prima lună.

De exemplu, Ana Kosa, o femeie de 62 de ani cu o pensie de 400 de lei, care avea nevoie de 600 de lei ca să-şi acopere cheltuielile lunare. Fiindcă n-a plătit suma după 30 de zile, costurile au crescut până la 1.400 de lei, iar femeia a plecat să muncească în Austria pentru a îngriji două persoane vârstnice şi a reuşi astfel să-şi acopere datoria.

„M-au sunat şi au zis că vin şi recuperează, că au recuperatori, executori şi tot felul din astea”, spune ea. „Dar cu 1.400 de lei ce poate să-mi ia?”.

Avocatul Adrian Cuculis spune că aproximativ o treime din totalul clienţilor săi sunt din rândurile celor care au luat creditele rapide.

Zaplo IFN nu este o companie românească de sine stătătoare. Este subsidiara companiei AS 4finance din Letonia, care operează în 17 ţări europene - şi are conexiuni cu SUA.

Un grup de creditare care jumulește toată Europa

4finance pretinde că este „grupul de creditare online şi mobilă cu cea mai mare şi cea mai rapidă creştere din Europa”.

De când s-a înfiinţat, în 2008, a dat mai mult de 11,5 milioane de împrumuturi în valoare totală de peste patru miliarde de euro.

Ratele dobânzilor pot ajunge până la 2.000% pe an, ceea ce a atras atenţia unor agenţii naţionale de protecţie a consumatorilor.

În 2016, ombudsmanul finlandez pentru protecţia consumatorilor a cerut o interdicţie cu privire la una dintre filialele 4finance, din cauza unor practici ilegale de acordare a creditelor şi a arătat că un credit în valoare de 2.010 de euro poate ajunge la 4.145 de euro în şase luni, în urma unor plăti întârziate.

În Danemarca, filiala Vivus 4Finance a încălcat legile daneze cu privire la marketing, întrucât preciza pe site că rata dobânzii ar fi de 19%. Potrivit ombudsmanului danez pentru protecţia consumatorilor, cifra corectă ar fi fost de 730,1%.

În trecut, împrumuturile de acest tip erau derulate de mafiile locale, care foloseau ameninţări şi violenţă pentru a se asigura că-şi vor primi banii înapoi. În prezent, asemenea afaceri sunt derulate de oameni de afaceri şi de avocaţi, prin telefon şi online.

În timp ce 4Finance se bazează pe cetăţenii vulnerabili de pe întregul continent, Malta Files dezvăluie felurile în care foştii şi actualii lor proprietari folosesc scheme de evaziune fiscală care includ Luxemburg, Cipru şi Bahamas.

Una dintre cele mai importante ţări cu legislaţie fiscală prietenoasă pentru oamenii de afaceri care beneficiază de pe urma săracilor Europei cu împrumuturi rapide şi costisitoare este Malta.

Sursa: ziare.com


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md