India pierde teritoriu în fața Chinei. „Dacă mișcarea continuă, în cele din urmă va dispărea”
Relația dintre India și China a fost pusă în mod repetat la încercare de o întrebare importantă: Unde începe țara voastră și unde se termină a noastră? Dezacordul de la graniță dintre cele două puteri nucleare a dus la conflicte de-a lungul anilor, relatează DW.com, citat de Digi24.ro.
Acum, un clip a stârnit furie în India: într-un reportaj pentru NDTV, editorul științific al postului de știri indian Pallava Bagla spune că India pierde teren în fața Chinei, din cauza mișcărilor tectonice. Scoarța Pământului este ca un puzzle, construit din multe piese: există câteva plăci oceanice gigantice și multe plăci continentale sau „crustale” mai mici.
Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt de acord cu privire la numărul exact al plăcilor mai mici.
Aceste plăci „înoată” pe mantaua interioară lichidă a Pământului. Când magma din miezul planetei iese prin crăpăturile mantalei, plăcile se mișcă – adesea cu câțiva centimetri într-un an.
Acest fenomen natural se produce de miliarde de ani și este absolut normal. Plăcile fie se îndepărtează, fie se freacă una de cealaltă, fie se împing una sub alta. Ca rezultat, continentele de deasupra se mișcă. În urmă cu 50 de milioane de ani, placa indiană a lovit placa eurasiatică, pe care se află China, cu o viteză atât de mare, încât a creat o mișcare de aproximativ 30 de centimetri pe an.
Cercetările asupra acestui eveniment istoric i-au determinat în 2007 pe oamenii de știință de la Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ), care lucrează cu colegii de la Institutul Național de Cercetare Geofizică din India și de la Freie Universität Berlin, să numească acest continent „cel mai rapid din lume”.
Dar, dacă lovirea plăcii indiene de cea eurasiatică a creat Himalaya, cel mai înalt lanț de munți din lume, a provocat, de asemenea, cutremure puternice regulate în regiune. Mai grav, provoacă pierderi teritoriale constante pentru India.
Cea mai populată țară din lume s-a deplasat cu aproximativ 2 000 de kilometri spre nordul Asiei în milioanele de ani care au trecut de la acea coliziune istorică. Placa indiană se deplasează cu aproximativ cinci centimetri pe an către placa eurasiatică și, prin urmare, „sub” China.
„Dacă India continuă să se deplaseze sub placa eurasiatică, țara va dispărea în cele din urmă”, a spus Sabrina Metzger, geofizician la GFZ.
Dar viteza cu care placa indiană lovește placa eurasiatică va continua să scadă, adaugă ea. „Așa funcționează astfel de ciocniri, la un moment dat, se opresc” explică Metzger.
NOI acte de identitate în R. Moldova, începând cu anul 2025: Cartea de identitate a cetățenilor moldoveni, la fel ca în UE
Decizie istorică la Bruxelles: UE ar putea lua măsuri pentru recuperarea tezaurului românesc însușit pe nedrept de Rusia
VIDEO // Senatorul român Titus Corlățean, mesaj de susținere pentru Iurie Ciocan la alegerile parlamentare din România: Alegeți un deputat care să reprezinte identitatea românească și viitorul european al R. Moldova