Stiri
INCREDIBIL // Ce va face cu BANII primiți de la Guvern cel mai bine clasat moldovean la Rio
Sport
13.08.2016
19:37
3604
Autor: Ziarul National
Tradițional, de proba de haltere sunt legate cele mai mari așteptări ale suporterilor moldoveni, dornici de victorii și realizări de răsunet pe arena internațională. Și aceste așteptări sunt îndreptățite. Deși la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro Republica Moldova este reprezentată de doar trei halterofili, deocamdată rezultatul unuia dintre ei, este vorba despre Alexandru Șpac, se află în fruntea clasamentului improvizat al delegației de sportivi a Moldovei. Am solicitat un interviu de la acest tânăr, dar de mare perspectivă atlet.
- Sunteți la prima participare la Jocurile Olimpice. V-ați clasat pe locul 5 într-o companie de concurenți foarte puternici. Permiteți-mi să vă felicit cu ocazia acestei performanțe.
- Mulțumesc. Într-adevăr, am avut parte de o concurență acerbă. Și am avut mari emoții. Cred că am făcut față, de fapt, socot că am reușit să obțin maximumul de care sunt capabil la acest moment. La exercițiul total, cu rezultatul de 347 de kilograme am „bătut” cu 3 kg propriul record pe care l-am obținut vreodată la competițiile internaționale. A fost destul de greu de concurat la un asemenea nivel. La categoria în care am evoluat, de 77 kg, au fost înregistrate două recorduri – olimpice și mondiale. Este de remarcat, că cel de la exercițiul aruncat n-a putut fi doborât din anul 2001. Pe scurt, n-a fost ușor, însă eu împreună cu tatăl meu, care îmi este și antrenor, suntem mulțumiți de rezultatul obținut.
- Putem spune că V-ați realizat visul olimpic?
- Mă bucur că am reușit să mă calific la aceste Jocuri și să evoluez aici la capacitate maximă. De asemenea, mă bucur că am reușit să evit accidentările atât în perioada preliminară, de pregătire, cât și la competiții.
- Deocamdată aveți cel mai bun rezultat pe care l-a înregistrat delegația Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Înainte de întreceri, ce obiective V-ați propus?
- Planificam să fiu printre primii opt și sunt foarte bucuros că am reușit chiar să-mi depășesc programul maxim și să mă clases pe poziția a V-ea. Le doresc din toată inima colegilor mei care vor evolua în continuare la Jocuri să depășească acest rezultat și, ar fi de-a dreptul minunat, să ia medalii.
- Pentru performanța pe care ați realizat-o veți primi o sumă destul de solidă în bani, 600 de mii de lei, stabilită prin Hotărîre de Guvern. Cum veți gestiona acest premiu? Poate veți merge la odihnă?
- Cred că în acest an nu mai reușesc să merg la odihnă, căci vara e pe sfârșite și iarăși începe munca. Acasă mă așteaptă un copil mic, Crina, și soția Ana, cărora le dedic acest succes al meu. Fiica este susținătorul meu cel mai mare, are și un tricou pe care este inscripționat că „Tatăl meu este cel mai tare halterofil”.
- Din câte cunosc, ai primit o mulțime de felicitări prin telefon și rețelele de socializare.
- Da. Practic nu am dormit toată noaptea de după concurs. Primeam întruna telefoane din Moldova, chiar dacă acolo era mijloc de noapte. Să știți că este foarte plăcut. Este îmbucurător faptul că avem amatori ai sportului atât de împătimiți și înflăcărați. Mai ales mă bucură faptul că tot mai mulți tineri se interesează de sport în general și de haltere în special. Pe rețelele de socializare se vede foarte bine acest lucru.
- Cum credeți, faptul că Guvernul a instituit premii atât de substanțiale pentru cei ce se vor situa pe primele locuri în clasament la JO va influența în vreun fel oarecare prestația sportivilor noștri?
- Cred că este un stimulent destul de important. Desigur că acest ajutor va fi folosit și pentru pregătirea celor în cauză către viitoarele întreceri.
- În ultimii ani, proba de haltere a avut mult de suferit în Republica Moldova. Mă refer la ultimele evenimente legate de dopaj.
- Procesele de judecată referitor la aceste cazuri încă nu s-au încheiat. Cert este faptul că din cele cinci cote olimpice obținute de atleții noștri la haltere, în urma scandalurilot de dopaj doar două au putut fi valorificate.
- În linii generale, cum vi se pare această Olimpiadă în general și orașul Rio în special?
- Pentru mine acestea sunt primele Jocuri Olimpice, așa că nu le pot compara cu altele. Pot doar să vă spun că ele lasă o impresie puternică. Aici domnește o atmosferă de bunăvoință și toleranță. În oraș până acum practic n-am reușit să ies, deoarece am fost concentrat pe procesul de pregătire, cu două antrenamente pe zi, și pe cel competițional. Însă o să recuperez de acum încolo, în următoarele zile.
- Deja poți privi cu îndrăzneală spre viitoarele Jocuri Olimpice, în vederea depășirii performanței de aici.
- Desigur că nu intenționez să mă opresc la cele obținute. O să merg înainte, pentru a-mi îmbunătăți rezultatele.
- Crezi că la viitoarele JO de la Tokio Republica Moldova va avea o echipă la fel de impunătoare, cel puțin din punct de vedere numeric?
- Nu pot să zic despre numărul întregii delegații, însă la haltere în mod sigur vom avea mai mulți reprezentanți.
- De suportul căror structuri ai beneficiat pe spinosul drum al accederei la Olimpiadă?
- Am avut parte de o susținere aparte din partea Federațieide Haltere din R. Moldova, Ministerului Tineretului și Sportului, Comitetului Național Olimpic și Sportiv,conducerii municipiului Bălți. Mi s-a oferit totul de ce am avut nevoie în procesul de pregătire. Am avut parte de tot sprijinul și din partea familiei mele, care este una de sportivi: ambii părinți sunt profesori, iar tata este și antrenor.
Eduard Ciobanu, www.apsm.md
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
16.01.2025
11:55
1665
Startul la București și finișul la Chișinău! Ultramaratonul Rubicon revine în 2025: Zece regiuni și 482 de kilometri
14.01.2025
09:54
1349
Cristiano Ronaldo îşi va prelungi contractul cu Al-Nassr. La aproape 40 de ani, el va depăşi câştigurile actuale, estimate la 200 de milioane de euro pe sezon
13.01.2025
09:44
1971
Treizeci de sportivi din R. Moldova vor participa la Jocurile Mondiale Universitare de Vară, care vor avea loc în Germania
10.01.2025
17:25
2322
„Cutremur” în lumea tenisului: Novak Djokovic susține că a fost otrăvit în Australia
30.12.2024
14:41
5465
VIDEO, FOTO // Omagiu pentru CAMPIONII R. Moldova, care în 2024 au obținut un număr-record de medalii, 731, la competiții Olimpice, Paralimpice și neolimpice. A.S.I.C.S., alături de elita sportivă la Gala Sportului
30.12.2024
11:42
2385
Decis la Guvern: Federațiile din R. Moldova care vor avea sportivi la Jocurile Olimpice, Paralimpice sau Mondiale vor fi remunerate timp de patru ani cu sume fixe pentru fiecare participant
30.12.2024
08:00
3007
Un fost jucător al naționalei de fotbal al Rusiei, ucis în războiul declanșat de Putin contra Ucrainei. Luptele intense au făcut imposibilă recuperarea cadavrului fostului fotbalist, pentru înmormântare
26.12.2024
13:59
2813
FOTBAL // Luis de la Fuente, cel mai bun selecţioner în 2024: Top zece cei mai buni antrenori
23.12.2024
14:09
2893
Formula 1: Cine a fost votat „cel mai bun pilot” al anului 2024
20.12.2024
09:40
2966
Echipa NAȚIONALĂ de fotbal a R. Moldova încheie anul 2024 pe locul 151 în clasamentul FIFA. Pe ce poziții sunt clasate adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026
20.12.2024
09:08
2834
Campioana Petrocub Hâncești încheie cu capul sus evoluția în Conference League, după ce a remizat, scor 2-2, pe terenul scoțienilor de la Hearts
19.12.2024
18:59
2741
Atacantul Kylian Mbappe, planuri mari cu Real Madrid în acest sezon
Top stiri
20.01.2025
15:18
148
Știați că... R. Moldova are 63 de rezervații naturale: Care sunt cele mai cunoscute și ce rol au acestea
20.01.2025
15:14
371
Disperare la Tiraspol, după ce „gazul umanitar” promis de Kremlin nu a mai ajuns în Transnistria. Krasnoselski: „Suntem pregătiți să cumpărăm gaze prin intermediul Moldovagaz. Să fie identificat un mecanism de încheiere a unui acord”
20.01.2025
12:58
328
Nu există temei pentru creșterea tarifelor la energia electrică. R. Moldova a cumpărat de la începutul anului 280 de mii MWh, la prețul mediu de circa 126,75 de euro/ MWh. Puțin peste 60 la sută din energie a fost livrată de România
20.01.2025
12:42
381
Producția de energie regenerabilă atinge valori-record în R. Moldova: A acoperit a cincea parte din consumul zilei de ieri pe malul drept al Nistrului
20.01.2025
12:30
677
Nicolae Negru, în ziua în care Donald Trump este învestit președinte al SUA: „Politica externă a SUA poate influența destinul R. Moldova pe două căi indirecte foarte importante”
20.01.2025
11:28
238
Aproape 1,6 mii de refugiați ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova
Actualitate
Parteneri
Descoperă
Actualitate
Știați că... R. Moldova are 63 de rezervații naturale: Care sunt cele mai cunoscute și ce rol au acestea
Nu există temei pentru creșterea tarifelor la energia electrică. R. Moldova a cumpărat de la începutul anului 280 de mii MWh, la prețul mediu de circa 126,75 de euro/ MWh. Puțin peste 60 la sută din energie a fost livrată de România
Producția de energie regenerabilă atinge valori-record în R. Moldova: A acoperit a cincea parte din consumul zilei de ieri pe malul drept al Nistrului
Nicolae Negru, în ziua în care Donald Trump este învestit președinte al SUA: „Politica externă a SUA poate influența destinul R. Moldova pe două căi indirecte foarte importante”
Punct de vedere NAȚIONAL
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Prietenii noștri