Incertitudine la Curtea de Apel Chișinău: Maia Sandu a anulat decretul de numire a lui Vladislav Clima în fruntea instanței, iar CSM nu a desemnat un președinte interimar în locul acestuia
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a evitat să numească, în cadrul ședinței de astăzi, un președinte interimar la Curtea de Apel Chișinău (CAC), după revocarea lui Vladislav Clima de către președintele Maia Sandu.
Clima a plecat subit în concediu medical, după ce șeful statului a arătat că acesta a fost ales, în vara anului 2020, la șefia CAC cu încălcări de procedură, membrii CSM Elena Belei și Carolina Ciugureanu-Mihailuță aflându-se în conflict de interese în momentul votului.
Președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, a propus numirea unui șef interimar al instanței din rândul vicepreședinților.
Elena Belei, însă, a cerut amânarea acestei chestiuni din ordinea de zi, pentru că decretul Maiei Sandu nu a fost publicat în „Monitorul Oficial”.
Membrul CSM Dorel Musteață a intervenit și a punctat că doi dintre magistrați sunt vizați direct în acest caz, așa că ar trebui să se abțină, inclusiv Belei.
Totuși, membrii CSM au amânat cu zece voturi subiectul cu privire la la numirea unui președinte interimar la Curtea de Apel Chișinău.
Amintim că Maia Sandu a anulat decretul prezidențial de numire a lui Vladislav Clima la șefia CAC, fiindcă acesta era, la momentul votului în CSM, judecător într-o cauză ce-l viza pe fostul judecător Mihail Ciugureanu, tatăl membrului CSM Carolina Ciugureanu-Mihăiluța care l-a susținut pe Clima, iar un alt membru al Consiliului, Elena Belei, era conducătorul științific al doctorandului Clima.
Asociația Judecătorilor din Moldova (AJM) a făcut publică astăzi o declarație prin care își exprimă dezacordul cu modul în care a fost revocat anticipat mandatului președintelui Curții de Apel Chișinău și a catalogat această acțiune ca un „act de imixtiune în independența justiției și securitatea mandatului”.
Potrivit AJM, în acest fel s-ar crea un precedent foarte periculos, care generează riscul aplicării prin analogie a astfel de decizii și în alte situații, ceea ce poate conduce la subminarea și anihilarea independenței puterii judecătorești și subordonarea acesteia.
Vladislav Clima activează în sistemul judecătoriesc din anul 2006 și a fost unul dintre magistrații care în anul 2018 au menținut decizia primei instanțe, prin care alegerile locale din municipiul Chișinău nu au fost validate.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”