Încălzire alternativă: panoul solar din cutii de bere
IEFTIN: Încălzirea serelor sau încăperilor pentru întreținerea animalelor și păsărilor cere cheltuieli mari fermierilor
Agentul termic tradițional (gazele naturale sau utilajele care funcționează cu energie electrică) este prea costisitor și e bine dacă ajung mijloace măcar pentru încălzirea locuințelor.
În presa agricolă internațională am căutat metode care le-ar fi de folos fermierilor care doresc să asigure animalelor un confort termic chiar și atunci când afară este frig și pe timpul zilei. O soluție perfectă și ieftină ar fi panoul solar confecționat din cutii de aluminiu – de conserve, de bere sau de băuturi răcoritoare.
O construcție simplă
Sistemul de încălzire cu panoul solar făcut din cutii de aluminiu este simplu de construit și se pot folosi materiale care se găsesc în gospodărie. Am ales panoul care poate fi meșterit din cutii de bere. Materia primă poate fi acumulată în urma a câteva chefuri ori dacă vă înțelegeți cu un local din apropiere, unde este comercializată bere la cutie.
Pentru asemenea panou este nevoie de o casetă de lemn, de un placaj de care să se fixeze cutiile, de o sticlă sau de un plexiglas și de vopsea neagră mată. Construcția nu va lua mai mult de o zi.
Materialele necesare
Înainte de a începe lucrările, asigurați-vă că aveți la îndemână următoarea listă de materiale:
- O ramă de geam vechi sau dacă sunteți pricepuți în tâmplărie puteți face de sine stătător o casetă de lemn, a cărei dimensiune va fi determinată de numărul de cutii de aluminiu. Bunăoară, pentru o ramă de 120 cm X 60 cm sunt suficiente 72 de cutii de bere sau de suc.
- Patru placaje, dar care să nu fie din lemn de plop sau de pin.
- Izolație pentru placaje - carton.
- Spumă izolatoare.
- Un tub pentru aerisire.
- O bucată de sticlă sau de plexiglas.
- Bandă adezivă pentru asamblare și ultimele finisări.
- O placă de pal (material lemnos sub formă de placă obținut prin presarea de lemn în combinație cu diferiți lianți).
- Vopsea neagră sau spray colorant.
- Un ventilator de la un computer ce nu se folosește.
- Gură de aerisire.
- Șuruburi și cuie.
- Unelte.
Lucrări pas cu pas
Apucați-vă de proiect atunci când aveți numărul necesar de cutii. Acestea trebuie să fie complet goale, în stare bună, adică să nu fie îndoite, găurite ori crăpate. Cei care au încercat metoda recomandă ca, în timp ce adunați cutiile, să le curățați, să le neteziți ca suprafața să devină mată (poate fi folosit șmirghelul) pentru ca vopseaua neagră să se prindă mai bine.
Cutiile trebuie să asigure circulația aerului, iar pentru asta se va tăia un capăt și celălalt se va găuri cu ajutorul unei bormașini. După care se fixează pe rânduri în caseta de lemn.
La capătul casetei, pentru fiecare rând de cutii se face o gaură care apoi se acoperă cu o plasă pentru a îngrădi intrarea prafului, dar și pentru a permite aerului să circule.
La celălalt capăt al cutiei de lemn se face o gaură în placaj și se fixează un ventilator de calculator, conectat la o aerisire. Pe aici va ieși aerul cald pe care ni-l dorim iarna, produs cu ajutorul energiei solare, fără niciun cost. Or, aproape fără niciun cost fiindcă micul ventilator trebuie să aibă o sursă de energie electrică care însă consumă foarte puțin.
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia