04:03:22 22.11.2024
Stiri

Încâlcitele iţe ale RELAŢIILOR lui Trump cu Moscova: Ce ştim şi ce nu ştim

Știri 06.03.2017 13:40 Vizualizări2035 Autor: Ziarul National


Încâlcitele iţe ale RELAŢIILOR lui Trump cu Moscova: Ce ştim şi ce nu ştim Sursa: ziare.com

La doar şase săptămâni de când şi-a preluat mandatul de preşedinte al SUA, Donald Trump şi administraţia sa sunt asaltaţi de întrebări cu privire la potenţialele legături din campanie cu Rusia şi despre presupusul rol al Moscovei în atacul online comis asupra Comitetului Naţional Democrat (DNC) şi asupra campaniei prezidenţiale a lui Hillary Clinton.

Ultimele 48 de ore au fost dominate de un flux constant de informaţii noi despre conversaţii între consilierii lui Trump şi ambasadorul rus Serghei Kislyak.

Dar Casa Albă şi Trump, care joi seara acuza presa că a început o „vânătoare de vrăjitoare”, au fost zgârciţi în declaraţii, ceea ce a dus la noi întrebări.

CNN trece în revista lucrurile care sunt deja cunoscute, dar şi ce întrebări rezultă în urma acestora:

- După luni de investigaţii, oficiali ai serviciilor secrete din SUA au susţinut că guvernul rus a încercat să perturbe alegerile prezidenţiale din 2016 prin atacarea şi difuzarea a mii de emailuri furate de la DNC şi de la Clinton.

- Un scop ar fi fost stricarea imaginii lui Clinton şi un ajutor oferit lui Donald Trump.

- Un alt scop a fost subminarea instituţiilor politice de bază, precum Partidul Democrat, dar şi sistemul electoral din SUA.

Unde intervine Trump şi echipa sa

- În timpul campaniei electorale, mai mulţi oficiali americani susţineau că oficiali ruşi şi agenţi cunoscuţi în America au fost permanent în contact cu apropiaţi ai lui Trump.

- De cel puţin două ori, oficiali ai Administraţiei Trump au fost prinşi minţind sau inducând în eroare cu privire la amploarea şi natura acestor conversaţii.

Generalul Michael Flynn a demisionat din rolul său de consilier pe securitate naţională şi a recunoscut că nu i-a dezvăluit vicepreşedintelui Mike Pence că el şi ambasadorul Kislyak au discutat în luna decembrie despre ridicarea sancţiunilor occidentale impuse Rusiei.

De asemenea, procurorul general Jeff Sessions a susţinut că nu a comunicat cu ruşii, dar Departamentul de Justiţie a arătat că acesta s-a întâlnit de două ori în timpul campaniei cu ambasadorul rus în SUA.

- Alţi consilieri ai lui Trump au mai avut astfel de întâlniri - după cum s-a aflat în ultimele zile. The New Yorker şi New York Times au scris că ginerele lui Trump şi consilier al lui, Jared Kushner, şi Michael Flynn s-au întâlnit şi ei cu ambasadorul rus la Trump Tower, în decembrie. De asemenea, consilierii J.D. Gordon şi Carter Page s-au întâlnit cu Kislyak în timpul Convenţiei din Cleveland, a arătat USA Today.

Gordon a confirmat întâlnirea şi a spus că încă un consilier pe securitate, Walid Phares, s-a întâlnit cu Kislyak, dar a negat orice înţelegere secretă. Pe de altă parte, Phares a negat întâlnirea. „Nu m-am întâlnit cu ambasadorul rus, deşi m-am văzut cu alţi diplomaţi”, a transmis el.

- Paul Manafort, şeful de campanie al candidatului republican la preşedinţia SUA, a demisionat în august 2016, după ce au apărut întrebări cu privire la legăturile sale cu Rusia.

- Principalii acuzaţi de mai sus nu au negat întâlnirile şi conversaţiile. Mai mult, ei şi-au părăsit poziţiile după ce au intrat în atenţia publică.

Ce nu se ştie:

- Trump sau vreun alt republican important a discutat despre atacul informatic asupra democraţilor cu vreun agent rus sau alt oficial?

- Dacă da, i-a încurajat el să caute informaţii despre campania democraţilor şi Clinton? Trump a negat astfel de contacte, dar investigaţiile nu au dat răspunsul la această întrebare.

- Ce dovezi au serviciile de informaţii americane care spun că pe lângă afectarea lui Clinton, ruşii au vrut să îl ajute pe Trump?

- A ştiut Trump despre întâlnirile şi discuţiile despre care s-a scris mai sus?

- După ce au ieşit la iveală întâlnirile sale cu ambasadorul rus, Sessions a spus - printr-un purtător de cuvânt - că nu s-a întâlnit cu oficialii ruşi pentru a discuta aspecte ale campaniei. Există o distincţie între a se întâlni cu intenţia clară de a discuta despre campanie şi varianta în care pur şi simplu discuţia despre aceste aspecte a avut loc într-o reuniune pe alte subiecte?

- De ce oficiali ai Administraţiei Trump au indus în eroare şi au oferit mai multe versiuni atunci când au fost întrebaţi despre aceste întâlniri?

Sursa: ziare.com

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md