Încă un pas spre INDEPENDENȚA energetică a R. Moldova. Inginerii au dat undă VERDE producerii PILONILOR destinați liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău. Lucrările de construcție încep în primăvara anului 2023
Principalul tip de pilon intermediar de suspensie al liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău (LEA) a fost testat la Centrul de Cercetare în Inginerie Structurală din Chennai, India. Pilonul este rezistent condițiilor meteorologice specifice R. Moldova și avem undă verde pentru producerea acestuia, a declarat vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
„Testările-tip au fost făcute pe un pilon prototip prin simularea mai multor scenarii de încărcare a structurii pilonului, cum ar fi influența vântului, stratului de gheață care s-ar putea depune pe conductoare, scenarii extreme, cum ar fi ruperea unui conductor. În urma acestor teste, pilonul a rezistat la sarcini de peste 100% din forțele aplicabile. Testări de genul acesta se vor efectua și pentru celelalte tipuri de piloni în luna octombrie-noiembrie a anului curent, iar construcția LEA va fi inițiată în primăvara anului 2023”, a dat asigurări vicepremierul de ramură.
Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești au fost declarate de către Parlament lucrări de utilitate publică de interes național.
Menționăm că acest obiectiv va conecta R. Moldova la rețeaua electrică a României și, astfel, va fi redusă dependența electrică a republicii noastre de regiunea transnistreană. Construcția LEA 400 kV va avea 158 de kilometri de linie electrică de înaltă tensiune și aproximativ 511 stâlpi pentru susținerea și întinderea conductoarelor, fapt care va asigura legătura între stația electrică Back-to-Back și substația electrică Chișinău.
Lucrările de construcție vor fi efectuate în cadrul Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de 4 ani.
BERD și BEI vor oferi R. Moldova împrumuturi de câte 80 de milioane de euro, Asociația Internațională pentru Dezvoltare - 61 de milioane de euro, iar UE/NIP - un grant în sumă de 39,4 milioane de euro.
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM