Încă un PARTID parlamentar optează pentru DEMITEREA lui Dodon: „De la asemenea gesturi adie a impeachment”. Cine poate grăbi acest proces
După ce Partidul Liberal (PL) s-a pronunțat pentru demiterea președintelui Igor Dodon, adunând în acest sens mai multe probe care ar demonstra că șeful statului a încălcat de mai multe ori Constituția, a venit și rândul reprezentanților Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) să ceară același lucru. Ziarul de partid al PCRM, „Comunistul”, a publicat un material în acest sens.
Potrivit sursei citate, Dodon a încălcat prima dată Constituția atunci când a acceptat să candideze pentru funcția de președinte în cadrul unor alegeri nelegitime. „Nu s-a dezis, nu i-a fost rușine, nu a avut niciun fel de scrupule. Și asta pentru că dumnealui întotdeauna a pus interesele personale mai presus de orice probleme ale societății și țării. În acest context, actualele lui sforțări de a lăsa impresia de „tată al națiunii” sunt pur și simplu ridicole și jalnice”.
O altă încălcare, în opinia comuniștilor, este faptul că fostul lor coleg de partid este preocupat de ideea Moldovei federative. „Desigur, cu remorcă transnistreană. În opinia dumnealui, piatra de temelie în constituirea federației trebuie să fie un referendum al întregului popor. Și asta în pofida faptului că, încă în luna ianuarie a acestui an, liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat în mod foarte explicit că pe malul stâng al Nistrului nu va fi niciun fel de referendum. Deci, Chișinăul și Tiraspolul își trasează obiective iraționale, încercând să umple mințile cetățenilor săi cu un conținut artificial, plămădit în exclusivitate din geopolitică. Se poate spune că și Dodon, și Krasnoselski pur și simplu își distrează electoratul asemenea unor clovni de circ”.
În același context, reprezentanții PCRM nu înțeleg de ce Dodon este atât de sigur că majoritatea cetățenilor va opta pentru federalizarea Moldovei în cazul unui referendum, mai ales că e vorba de o „chestiune discutabilă”.
„Desigur, referendumul nu va rezolva nimic, asta e clar din capul locului, însă pe Igor Dodon îl interesează altceva și anume voturile transnistrenilor, adică ale celor care sunt cetățeni ai R. Moldova și care la alegerile parlamentare din 2018 își vor da voturile pentru PSRM. Igor Dodon în mod conștient l-a numit pe Vadim Krasnoselski „președinte al Transnistriei” și l-a felicitat cu ocazia victoriei acestuia la alegeri. Și chiar s-a lăudat cu asta. Cu ce se fălește „alesul de către întregul popor”? Cu faptul că a încălcat jurământul prezidențial, conform căruia dumnealui este obligat să păstreze integritatea republicii? Cu încurajarea separatismului? Doar, felicitându-l pe Krasnoselski, Dodon a recunoscut, de fapt, independența Transnistriei, ceea ce nu a făcut nici unul din conducătorii Moldovei. El a demonstrat că nu-i pasă de ceea ce declară însăși Constituția țării”.
Pe finalul materialului, se spune că gesturile lui Dodon „adie a impeachment”. „Desigur, dacă Plahotniuc nu-i va lua apărarea. Dar asta depinde de câtă vreme va avea nevoie păpușarul să manipuleze președintele-marionetă”, se mai arată în materialul lui Ivan Lecarev.
Amintim că,. la 16 ianuarie, fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal a anunțat că va înregistra la secretariatul Parlamentului un proiect de lege privind inițierea procedurii de suspendare din funcție a președintelui R. Moldova, Igor Dodon, dar deocamdată nu a acumulat minimum necesar de semnături pentru asta. Liderul PL, Mihai Ghimpu, nu este convins că se vor acumula măcar 34 de semnături pentru ca proiectul să fie înregistrat, dar speră că se vor găsi deputați care vor susține inițiativa.
La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că majoritatea parlamentară nu a respins inițiativa PL de demitere a șefului statului. „În cadrul majorității parlamentare s-a discutat acest subiect propus de colegii din PL. S-a discutat acest subiect, inclusiv la nivel tehnic, din punct de vedere constituțional. Astfel, s-a rezervat timp pentru examinarea subiectului în continuare. Subiectul este examinat din punct de vedere pur tehnic, din punct de vedere juridic”, a declarat spicherul.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md