Încă un candidat la funcția de PREȘEDINTE al R. Moldova. Acesta ar fi „candidatul ascuns” al Kremlinului și a fost la un pas să ajungă în fotoliul de președinte cu mult înaintea „cuscrului” Dodon
Fostul premier Vasile Tarlev a anunțat astăzi că va candida la funcția de președinte al R. Moldova la alegerile de pe 20 octombrie curent. Considerat „candidatul ascuns al Kremlinului” de către Ivan Diacov, fost procuror al municipiului Chișinău, Tarlev susține că situația din R. Moldova, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, ar fi mai gravă decât „în perioada anilor 90”.
„În prezent, situația din R. Moldova e mai gravă decât în perioada anilor 90. În tot acest timp, eu nu am fost departe de viața țării, a poporului moldovenesc. Mă simt responsabil și obligat să accept provocarea de a învinge nedreptatea și sunt sigur că vom reuși! În aceste timpuri grele, am decis să accept invitația de a participa mai activ în viața politică și economică a țării noastre. Vreau să vă aduc la cunoștință intenția mea de a participa în calitate de candidat independent la viitoarele alegeri ale președintelui R. Moldova. Mă adresez tuturor cetățenilor și formațiunilor politice, personalităților țării noastre și, în special, președintelui Vladimir Voronin de a ne consolida întru salvarea și dezvoltarea Patriei noastre Moldova”, a declarat astăzi Tarlev, în cadrul unei conferințe de presă.
CITIȚI și Analist politic despre „miza principală” a Rusiei la alegerile din 20 octombrie din R. Moldova: Stoianoglo, cu „ok” de la Moscova, un „candidat slab” pentru Maia Sandu, iar adevăratul scop al rușilor este torpilarea referendumului
Cel mai longeviv premier din istoria R. Moldova, Vasile Tarlev, care a avut acces total la secretele de stat, ar fi agent al serviciilor secrete rusești și ar putea fi „candidatul ascuns” al Kremlinului la alegerile prezidențiale din toamna curentă, declara încă în luna februarie 2024 fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov.
„Este un candidat ascuns pentru alegerile prezidențiale, dar depinde dacă în spatele său va sta o mare putere precum Rusia. E vorba de Vasile Tarlev, care recent a preluat șefia unui partid („Viitorul Moldovei” n.r.). Mie îmi pare rău că noi singuri ne creăm probleme, iar ulterior luptăm. Așa s-a întâmplat cu Șor. Acum a venit rândul lui Tarlev. Da, pentru mine, pentru unii oameni care văd limpede lucrurile, Tarlev nu prezintă nimic. Dar dacă e un oarecare împins de ruși... Dar mai ales un fost prim-ministru, cel mai longeviv premier al R. Moldova, atunci lucrurile se complică.
Dar hai să vedem cine este Vasile Tarlev. În primul rând, atunci când a fost numit prim-ministru, era director la „Bucuria” și era lipsit de dreptul de semnătură. Despre asta cunoșteau toți, inclusiv Vladimir Voronin. Dar Voronin l-a acceptat, pentru că Vasile era agent al serviciilor speciale din Rusia. El nici nu ascundea asta. Personal mi-a zis despre asta. Vă aduceți aminte că atunci s-a trecut la regimul parlamentar, iar generalul Nicolae Alexei și directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Valeriu Pasat, treceau printr-o perioadă mai grea. Valeriu Pasat a căutat atunci o întâlnire cu mine, prin intermediul lui Tarlev. El putea ieși direct la mine, pentru că anterior am lucrat și eu la SIS. Atunci l-am întrebat pe Tarlev ce treabă are cu KGB-ul. El atunci mi-a spus că e de acolo”, a povestit Diacov despre consăteanul său din Bașcalia, raionul Basarabeasca.
Sursa citată a subliniat că Voronin nu l-ar fi vrut premier pe Tarlev, dar ar fi fost impus de Moscova să-l numească. Mai mult, și fostul președinte al R. Moldova, Petru Lucinschi, a fost la un pas să-l propună pe Tarlev în calitate de premier, după demiterea Guvernului Sturza, a continuat Diacov.
„Curatorii lui Tarlev de la Moscova l-au convins pe Voronin că anume el trebuie numit premier. Apropo, președintele Petru Lucinschi a fost pe cale să-l numească premier pe Tarlev. Cum așa? Pe un Vasile Tarlev au vrut să-l numească premier doi președinți. Credeți că din capul lor au făcut astă? Că-l iubeau tare? Desigur că a fost „recomandat respectuos” de către Moscova. După ce a fost distrusă URSS, pe cele mai profitabile întreprinderi au pus laba foștii KGB-iști, adică curatorii lui Vasile. După ce a devenit premier, chiar din primele zile, Tarlev a creat Asociația „Prietenii Rusiei”. Atunci Mark Tkaciuk (fostul consilier al lui Voronin n.r.) a scris: Cine sunteți, mister Tarlev? Deci, anume aceia (curatorii n.r.) i-au făcut lui Tarlev lista cu întreprinderile care trebuiau să treacă sub controlul rușilor”, a dezvăluit Diacov.
Diacov a mai povestit că rușii își doreau ca cel poreclit „vulturul de la Bașcalia” și „bombonel” să ajungă președintele R. Moldova în 2009, dar planurile sale au fost date peste cap de generalul Vladimir Voronin.
„Cel de-al doilea mandat al lui Voronin era pe sfârșite, iar Moscova a început să-i caute înlocuitor. Vasile a fost la Moscova pentru discuții, iar curatorii săi i-au dat undă verde. El urma să pregătească terenul. Dar și Voronin mai avea cunoștințe la Moscova. Cineva l-a sunat și, din prietenie, i-a spus că Vasile Pavlovici va fi următorul președinte al R. Moldova. Voronin l-a adus pe Tarlev în biroul său direct de la trapa avionului. Nu din auzite știu ce a fost acolo. A fost Doamne ferește. Despre asta a aflat Mark Tkaciuk, pentru că el nu a fost prezent. A doua zi l-a întrebat pe Voronin ce a făcut? Primul pas greșit l-a făcut cu Dmitri Kozak (a refuzat să semneze memorandumul privind federalizarea R. Moldova n.r.) și acum - al doilea pas împotriva Moscovei. Mark l-a întrebat pe Voronin cum va ieși din această situație.
S-au dus ei atunci la Tarlev și l-au spălat, l-au fardat cu pudră și i-au scris textul de demisie. În schimb, a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. Așa el a plecat în 2008. Păi, de atunci și până astăzi, din ce bani trăiește acest om? Noi știm cum a făcut el partide. El a fost fondator la Partidul „Renaştere-Возрождение”. De ce nu l-au luat acum acolo? A mai fost cu Uniunea Centriștilor, cu Mihai Petrache... Au trecut ani buni, iar în 2014 a fost ales preşedinte al Congresului Naţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor din Moldova (CNIAM). Ulterior a fost ales, prin unanimitate de voturi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Congresului Internaţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor (CCIIA), organizație în fruntea căreia era Igor Ceaika, feciorul procurorului general al Rusiei”, a pus Diacov lucrurile capa la cap.
Mai multe detalii AICI.
În total, 12 candidați și-au anunțat până în prezent intenția de a participa la prezidențialele din toamnă și lista este încă deschisă.
Candidații care aspiră la funcția de șef al statului:
*Maia Sandu, actuala președintă a R. Moldova;
*Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”;
*Alexandr Stoianoglo, propus de Partidul Socialiștilor;
*Tudor Ulianovschi, fost ministru al Afacerilor Externe;
*Ion Chicu, fost premier;
*Andrei Năstase, fostul lider al Platformei DA;
*Irina Vlah, ex-bașcana Găgăuziei;
*Vlad Filat, liderul PLDM;
*Grigore Belostecinic, fostul rector al ASEM, propus de PSDE;
*Natalia Morari, fondatoarea postului Tv8 și concubina fugarului Veaceslav Platon;
*Alexandru Arseni, expert în drept constituțional;
*Vasile Tarlev, fost premier.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”