Încă un „CADOU” oferit de guvernarea socialistă cetățenilor R. Moldova: Au fost MAJORATE prețurile la sute de medicamente, inclusiv cele folosite în tratamentul COVID și post-COVID
Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a emis la finele anului 2020 un ordin cu privire la înregistrarea prețurilor de producător la medicamente. Prin decizia respectivă, publicată la data de 31 decembrie 2020, au fost majorate prețurile la sute de medicamente, unele dintre care se folosesc în tratamentul COVID-19 sau post-COVID-19, scrie Deschide.md.
Astfel, prețul la „Heparin-Indar” a crescut cu circa 60% (de la 165 lei la 260 lei). Preparatul reprezintă soluție injectabilă, utilizate în prima linie de tratament COVID-19 și prevăzut în Protocolul Clinic Național.
La fel, cu peste 16% a crescut prețul și la „Dexamethason”. Dacă anterior acesta costa 91 lei, atunci prețual actual este de peste 105 lei. Ca și „Heparin-Indar”, „Dexamethason” este utilizat în tratamentul COVID-19 și este prevăzut în Protocolul Clinic Național.
Cu peste 37% a fost majorat prețul la „Prozerin” (de la 11 lei, la peste 15 lei), iar prețul la „Flosteron” a înregistrat o creștere cu 25%, de la 84 lei, la 106 lei.
Majorarea prețurilor a fost înregistrată și la unele medicamente folosite în tratamentul post-COVID. Este vorba despre „Linex”, de la 55 lei, la 63 lei (peste 15%), „Pancreatin 8000”, de la 28 lei, la 33 lei (peste 15%), dar și „Naklofen”, de la 31 lei, la 35 lei (circa 14%).
Totodată, s-au majorat prețurile și la alte medicamente extrem de solicitate de cetățeni, precum 5-Nok, Visine, Bronhocalm, Lioton 1000, Prostamol uno, ACC.
Cea mai mare majorare a înregistrat „Fulvestrant”, soluție injectabilă, utilizate în tratamentul cancerului mamar. Prețul a crescut cu circa 70%, de la 3180 lei, la 5300 lei.
De precizat că, pentru ca un medicament să fie plasat pe piața farmaceutică, obligatoriu acesta urmează a fi:
- autorizat/înregistrat medicamentul de Comisia Medicamentului pe lîngă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, respectiv acest medicament este inclus în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor și este valabil 5 ani;
- aprobat/înregistrat prețul de producător al medicamentului la AMDM, respectiv introdus prețul în Catalogul Național de Prețuri de producători la medicamente.
Menționăm că pentru înregistrarea prețului se semnează un ordin de către directorul general al AMDM, care obligatoriu se publică în Monitorul Oficial. După publicare acestuia, AMDM include prețul medicamentului în Catalogul de Prețuri, ca în final să plaseze pe site-ul oficial al instituției. Prețul înregistrat este valabil timp de 1 an, și se indică în Catalogul de prețuri în valută națională și/sau valută străină. AMDM înregistrează prețul după ce stabilește preţul mediu al celor mai mici trei preţuri de producător pentru aceleaşi medicamente din ţările de referinţă cu care se efectuează comparaţia, ce au o populaţie de până la 25 milioane de cetăţeni.
Prețul de producător este prețul care nu include taxele și adaosul comercial stabilit de legislația națională. Atunci când medicamentul ajunge în farmacii, adaos comercial este adăugat la prețul de producător + cheltuieli de transport, vama, laborator.
Adaos comercial pentru medicamente a căror preț este:
a) de până la 30 de lei, adaosul comercial aplicat va fi de până la 40% dintre care:
- până la 15% – pentru distribuţie angro;
- până la 25% – pentru farmacii;
b) în limitele a 30,01–60 de lei, adaosul comercial aplicat va fi de până la 32% intre care:
- până la 12% – pentru distribuţie angro;
- până la 20% – pentru farmacii;
c) în limitele a 60,01–120 de lei, adaosul comercial aplicat va fi de până la 26% dintre care:
- până la 10% – pentru distribuţie angro;
- până la 16% – pentru farmacii;
d) în limitele a 120,01–240 de lei, adaosul comercial aplicat va fi de până la 21% dintre care:
- până la 8% – pentru distribuţie angro;
- până la 13% – pentru farmacii;
e) peste 240 de lei, adaosul comercial aplicat va fi de până la 16% la preţul de livrare de la producătorul autohton sau la preţul de achiziţie, dintre care:
- până la 5% – pentru distribuţie angro;
- până la 11% – pentru farmacii.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md