Încă o reacție de la Kremlin, după ce Maia Sandu l-a învins pe candidatul prorus Stoianoglo: „Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte”
Moscova nu recunoaște rezultatul alegerilor din Republica Moldova, în care actuala șefă a statului, Maia Sandu, l-a învins pe candidatul prorus Alexandr Stoianoglo. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți, 5 noiembrie, că „sute de mii de cetățeni” ai Republicii Moldova au fost blocați să-și exercite dreptul la vot.
Alegerile prezidențiale din Moldova nu au fost democratice, spune reprezentantului președintelui rus Vladimir Putin, conform presei locale.
„Putem evalua obiectiv aceste alegeri, vorbind despre acele sute de mii de cetățeni ai R. Moldova care trăiesc în Federația Rusă. Acești cetățeni nu au avut oportunitatea de a-și folosi votul. Bineînțeles, acest lucru nu are cum să nu fi influențat rezultatul alegerilor care, bineînțeles nu pot fi considerate curate. Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte”, a spus purtătorul de cuvânt.
CITIȚI și Președintele Joe Biden, felicitări pentru Maia Sandu: „Luni de zile, Rusia a încercat să submineze instituțiile democratice și procesele electorale din R. Moldova. Dar Rusia a eșuat. Poporul moldovenesc a ales să urmeze un drum aliniat Europei”
Acesta a adăugat că președinta-aleasă Maia Sandu nu este șefa de stat a R. Moldova, din moment ce majoritatea cetățenilor republicii nu au votat. Explicația prezenței scăzute la vot se găsește în diviziunile sociale din țară, nu în implicarea Kremlinului, susține Peskov. Prezența la vot a fost de peste 54%, conform statisticilor oficiale. Maia Sandu a primit peste 930.000 de voturi, mai mult de 55% din cele valabil exprimate, în timp ce totalul votanților așteptați la urne se ridica la 3,1 milioane.
Peskov a negat acuzațiile conform cărora Rusia ar fi încercat să influențeze alegerile din Moldova.
„Nu a existat nicio interferență și nu ar putea exista. Nu suntem prezenți în Moldova. Chiar și opoziția din Moldova se confruntă cu atacuri absolut ilegale, presiune, aresturi și percheziții”, a mai spus reprezentantul președintelui rus.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei