Încă o cauză penală pentru îmbogățire ilicită: Percheziții la domiciliul unui fost secretar de stat de la MAI din Guvernul Chicu
Procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) au descins marți, 22 februarie, cu percheziții la domiciliul Marianei Grama, ex-secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în guvernele lui Ion Chicu și Aureliu Ciocoi.
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că perchezițiile sunt efectuate într-o cauză penală în care Grama este bănuită de îmbogățire ilicită.
„În baza actului de constatare emis de ANI pe numele fostei secretare de stat a MAI, structurile de specialitate s-au autosesizat și au pornit o cauză de urmărire penală pe aspectul îmbogățirii ilicite. Inspectorul de integritate a colaborat pe acest caz cu Serviciul Protecție Internă și Anticorupție a Ministerului Afacerilor Interne și a oferit informațiile și materialele relevante”, se arată într-un mesaj al ANI.
Amintim că, pe 12 decembrie 2021, ANI a constatat o diferență substanțială, de peste un milion de lei, între averea dobândită și veniturile obținute în anul 2020 de către familia Marianei Grama.
Suma a fost identificată ca urmare a unor modificări patrimoniale, pe care inspectorul le-a vizualizat pe toată perioada anilor 2016 - 2021. Astfel, pe parcursul anului 2020, familia fostului secretar a obținut anumite bunuri, a deschis și a alimentat un cont bancar.
Totodată, în iunie 2020, soțul secretarului de stat de la MAI a intrat în posesia a trei bunuri imobile în valoare contractuală de peste 840 de mii de lei. În septembrie 2020, Mariana Grama a procurat două bunuri imobile în valoare de peste 1,5 milioane de lei. În același an, fostul demnitar de stat a deschis un cont bancar de depozit pentru suma de 46 de mii de euro. Ulterior, acest cont bancar este alimentat cu sumele de 375 de mii de lei și cu o altă sumă de peste 95 de mii de lei.
„În total, suma modificărilor patrimoniale ale familiei fostului secretar de stat ce includ cheltuieli însumează cifra de peste 3,8 milioane de lei. Însă, disponibilitățile financiare oficiale și justificate ale acestuia sunt de peste 2,8 milioane de lei, fiind stabilită astfel diferența substanțială”, a constatat atunci inspectorul ANI.
Instituția a cerut în instanță confiscarea sumei nejustificate identificate în folosul statului.
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova
R. Moldova mai face un pas spre consolidarea SECURITĂȚII energetice. Autoritățile vor procura cu 85 de MILIOANE de dolari oferiți de SUA un sistem de stocare a energiei în baterii puternice