Încă o „afacere” în detrimentul statului ar putea fi ANULATĂ: Gările și stațiile auto, care au ajuns la grupul Șor, ar putea reveni în gestiunea autorităților
Gările și stațiile auto, oferite anul trecut în gestiunea unei companii private pentru o perioadă de 25 de ani, ar putea reveni la stat.
Comisia parlamentară care investighează privatizările din ultimii ani a descoperit mai multe ilegalități la semnarea contractului de parteneriat public-privat și a constatat că niciunul dintre asociații care au participat inițial în această „afacere” nu se mai regăsesc acum printre acționari.
Președintele Comisiei parlamentare, Igor Munteanu, a declarat astăzi în Parlament că Întreprinderea de Stat „Gările și Stațiile Auto” era una profitabilă, cu o cifră de afaceri anuală de circa 50 de milioane de lei și un rulaj pe conturi de aproximativ 400 de milioane de lei.
Cu toate acestea, Guvernul Filip a aprobat în grabă decizia de parteneriat public-privat, instituind anumite restricții pentru participanții la concurs, cum ar fi cea privind investițiile de 200 de milioane de lei pentru patru ani.
Concursul de selectare a partenerului privat a fost câștigat, printr-o singură ofertă, de o asociație compusă din SRL „Gările Auto Moderne”, o întreprindere înregistrată cu două zile înainte de a depune oferta, acționari fiind „Exfactor” SRL, o companie de construcții, și Luka Muco, un cetățean al SUA.
Asociația respectivă a reușit să pregătească oferta în 47 de zile, deși ar fi fost nevoie de cel puțin un an pentru a arăta proiectele de modernizare a celor 30 de stații auto.
„Comisia de anchetă a stabilit că acest concurs de parteneriat public-privat s-a făcut de fapt pentru o anumită companie”, a adăugat Igor Munteanu, acuzând că gările și stațiile auto au ajuns, ca și compania „Air Moldova”, în gestiunea grupului Șor.
„Exfactor”, cel care a servit drept paravan pentru câștigarea concursului respectiv, s-a retras din SRL „Gările Auto Moderne” la jumătate de an după semnarea contractului.
„Afacerea” cu stațiile și gările auto ar putea face obiectul unei cauze penale, iar președintele Comisiei parlamentare de anchetă susține că cei doi parteneri ar putea semna un acord de împăcare, pentru a ieși din acest parteneriat public-privat, viciat din start.
„Persoanele rămase nu au capacitatea de a îndeplini obligațiunile din contract”, acuză Igor Munteanu.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”