12:35:14 28.10.2024
Stiri

Încă 565 de persoane care au primit bani în schimbul voturilor riscă amenzi de până la 37 500 de lei

Actualitate 28.10.2024 09:40 Vizualizări489 Autor: Ziarul National
Încă 565 de persoane care au primit bani în schimbul voturilor riscă amenzi de până la 37 500 de lei
Bani descoperiți de Poliție la activiștii lui Ilan Șor


Poliția a înregistrat, în ultimele zile, 689 de informații legate de voturile cumpărate la ultimele alegeri și a întocmit 565 de procese-verbale de constatare a contravenției prevăzute de art. 47 prim din Codul Contravențional al Republicii Moldova - coruperea electorală pasivă.

Inspectoratul General al Poliției informează că 405 procese-verbale au fost deja transmise Centrului Național Anticorupție, pentru examinare și adoptarea deciziilor legale.

„Amintim că persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de plata amenzilor, conform legii. În continuare, Poliția întreprinde acțiuni pentru documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, dar și celor care au influențat procesele de a corupe alegătorii. Încurajăm cetățenii să fie vigilenți și să raporteze orice tentativă de corupție electorală. Doar prin implicarea activă a tuturor putem asigura un scrutin electoral corect și transparent, fără influențe ilegale”, cităm din comunicatul de presă al Poliției.

CITIȚI și DOC // Numele concrete ale celor care erau cât pe ce să FURE viitorul european al R. Moldova: TOATĂ rețeaua grupării criminale Șor, prin intermediul căreia au fost cumpărate voturi la alegerile de duminică, făcută publică

Menționăm că cetățenii documentați pentru că au primit bani în schimbul voturilor de la scrutinele din 20 octombrie riscă amenzi de până la 35 700 de lei, iar organizatorii schemei - amenzi de până la 55 de mii de lei și închisoare de până la cinci ani.

Schema infracțională descoperită până în prezent de autoritățile de aplicarea legii este formată din:

130 lideri teritoriali răspândiți în toată republica;

1 927 de persoane care răspund de secțiile de votare din R. Moldova;

Peste 50 de mii de activiști de racolare;

Peste 80 de mii de oameni simpli păcăliți să primească între 800 și 1 500 de lei și să facă ce li se ordonă în procesul electoral.

Organele de aplicare a legii estimează ca, la finalizarea anchetelor, numărul persoanelor implicate în schemele criminale Șor va depăși considerabil 300 de mii de oameni, iar sumele alocate doar pentru corupere electorală, în ultimii 2 ani, este posibil să se ridice la ordinul sutelor de milioane de dolari.

În prezent, organele de aplicare a legii recomandă cetățenilor care au ajuns să facă parte din organizația criminală Șor să denunțe la poliție cazurile lor.

Documentarea cazurilor și anchetelor reprezintă un volum de lucru foarte mare, iar atenția pentru stabilirea probelor și vinovățiilor solicită multă responsabilitate și timp.

Poliția Națională, Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) recomandă cetățenilor să nu se lase înșelați și să anunțe autoritățile în legătură cu aceste fapte de corupere electorală.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.10.2024 09:29 Ziarul National Nicolae Enciu // Tratatul de la Paris...

28.10.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc și scenar...

25.10.2024 12:29 Ziarul National Valeriu Saharneanu // Dezbaterea, o s...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md