Înalţi responsabili militari chinezi şi americani s-au întâlnit la Beijing pentru a discuta despre stabilizarea relaţiilor după doi ani de relații tensionate între cele două țări
Înalţi oficiali militari din China şi SUA s-au întrunit în weekend la Beijing pentru cea de-a 18-a rundă de discuţii privind coordonarea în materie de apărare între cele două ţări, consultări reluate în luna ianuarie, după ce au fost suspendate timp de doi ani din cauza deteriorării relaţiilor bilaterale, relatează agenţiile de presă EFE şi Xinnhua, transmite Agerpres.
Această rundă de discuţii a fost coprezidată de directorul adjunct al Biroului de cooperare militară internaţională din cadrul Comisiei militare centrale a Chinei şi de secretarul adjunct al apărării american pentru China, Taiwan şi Mongolia, Michael Chase, a indicat Ministerul Apărării chinez duminică noaptea târziu.
În cadrul întâlnirii, înalţii oficiali au avut „un schimb de opinii aprofundat cu privire la relaţiile militare între China şi SUA”, la modul de „pregătire pentru viitoarele interacţiuni dintre cele două părţi” şi „chestiuni de interes comun”, potrivit ministerului chinez.
Michael Chase a condus delegaţia SUA la discuţii după ce, în ultimele zile, a participat la Forumul Xiangshan, cel mai mare eveniment anual de diplomaţie militară din China.
Comunicarea la nivelul armatelor americană şi chineză s-a întrerupt în 2022, după o vizită în Taiwan a preşedintei de atunci a Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, Nancy Pelosi. Câteva luni mai târziu, cele două ţări s-au confruntat cu o altă criză, când SUA au doborât un balon chinez care survola spaţiul aerian al ţării de mai multe zile.
În urma întâlnirii de anul trecut de la San Francisco între preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele american Joe Biden pentru a stabiliza relaţia bilaterală tumultoasă, înalţi oficiali de ambele părţi au subliniat necesitatea reluării comunicării la nivelul comandamentelor din teatrele de operaţiuni.
Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, s-a angajat luna trecută la Beijing, împreună cu liderii chinezi, să menţină deschise canalele de comunicare militară pentru „evitarea neînţelegerilor” şi „reducerea riscurilor” de confruntare.
În timpul acestei vizite, Sullivan a discutat cu generalul Zhang Youxia, vicepreşedintele organismului militar principal al Chinei – Comisia militară centrală – în ceea ce a fost prima întâlnire între un comandant militar chinez de rang înalt şi un oficial al administraţiei Biden.
Cu această ocazie, cele două părţi au reafirmat „importanţa dialogului regulat între militari, ca parte a eforturilor de menţinere a unor linii de comunicare deschise” şi au recunoscut „progresele înregistrate în ultimele zece luni în ceea ce priveşte comunicaţiile militare”.
Sullivan a reiterat, de asemenea, importanţa menţinerii „stabilităţii” în Taiwan, în timp ce China a cerut Washingtonului să înceteze vânzarea de arme către insulă, pe care o consideră componentă a teritoriului său.
Consilierul preşedintelui Joe Biden şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la sprijinul acordat Rusiei de către China în domeniul apărării, precum şi cu privire la „acţiunile destabilizatoare” ale Beijingului în Marea Chinei de Sud împotriva navelor filipineze care operează „legal” în apele disputate.
Manila a anunţat duminica aceasta că nava Gărzii de coastă filipineze, BRP Teresa Magbanua, s-a retras din atolul Sabina, după mai multe luni de tensiuni cu Beijingul pe fondul disputei privind suveranitatea asupra acestei mici insule din Marea Chinei de Sud.
Reprezentanţi filipinezi şi chinezi s-au întâlnit miercurea trecută pentru a aborda tensiunile legate de atolul Sabina, ambele părţi revendicând suveranitatea asupra acestuia.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România