05:13:31 24.09.2024
Stiri

Înaintea aprobării creditului rusesc în Parlament, Dodon își amenință partenerii din PD cu alegeri anticipate: Un deputat îi explică acestuia de ce scrutinul parlamentar NU poate avea loc în 2020

Politică 22.04.2020 12:01 Vizualizări3042 Autor: Ziarul National
Înaintea aprobării creditului rusesc în Parlament, Dodon își amenință partenerii din PD cu alegeri anticipate: Un deputat îi explică acestuia de ce scrutinul parlamentar NU poate avea loc în 2020


Președintele Igor Dodon admite, înaintea aprobării creditului rusesc în Parlament, posibilitatea organizării unor alegeri parlamentare anticipate în R. Moldova, cu o probabilitate a acestui scenariu de „20 - 30%”.

Așa cum partenerii democrați de la guvernare au întrebări vizavi de eventuale capcane pe care le-ar conține acordul de creditare din partea Moscovei, Dodon i-a amenințat ieri pe democrați, într-un intrviu pentru „Unimedia”, și cu „alegeri parlamentare anticipate odată cu cele prezidențiale”.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, îi explică lui Dodon de ce alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc în anul 2020 la modul practic, deși ar exista o posibilitate teoretică. Parlamentul poate fi dizolvat doar dacă până la 9 mai curent Guvernul actual este demis sau își dă demisia. Tot până la 9 mai, noul candidat la funcția de prim-ministru trebuie să vină deja în Parlament cu prima solicitare de învestire. Dacă până la acea dată lucrurile respective nu se întâmplă, dizolvarea Parlamentului nu mai este posibilă până la alegerile prezidențiale din acest an. Totodată, organizarea alegerilor parlamentare anticipate împreună cu alegerile prezidențiale nu este posibilă, spune legislatorul.

„Igor Dodon ne-a obișnuit deja că, atunci când are o problemă în coaliția de guvernare, iese și îi sperie pe PD-iști cu alegerile anticipate. În contextul discuțiilor pe marginea păgubosului acord de credit cu Federația Rusă care generează multe întrebări chiar și în rândul PD-ului, Igor Dodon a anunțat aseară că sunt posibile alegerile parlamentare anticipate. Și încă împreună cu alegerile prezidențiale”, afirmă Litvinenco, adugând că doleanța lui Dodon ar fi „un bluff al unui jucător de poker, chiar dacă el își spune șahist”.

CITIȚI și Planul SECRET prin care Dodon vrea să rămână la putere: „El a înțeles că PIERDE prezidențialele și vrea ALEGERI parlamentare anticipate”

Deputatul precizează că, pentru a avea alegeri anticipate, trebuie dizolvat Parlamentul, iar ca să fie dizolvat Parlamentul nu e suficientă dorința lui Igor Dodon, ci este nevoie de întrunirea condițiilor prevăzute de art.85 din Constituție.

Acesta prevede următoarele:

„(1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

(2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

[…]

(4) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui Republicii Moldova şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război”.

„Având în vedere alin.(4) [apropo, acest alineat este aplicabil în totalitate, or Hotărârea Curții Constituționale prin care se afirmă contrariul (nr.29/2015) a fost emisă atunci când președintele era ales de Parlament și nu de popor], scoatem ultimele 6 luni din mandatul lui Igor Dodon – perioadă în care Parlamentul nu poate fi dizolvat. Întrucât mandatul acestuia expiră la 23 decembrie 2020, rezultă că termenul-limită pentru dizolvarea Parlamentului este 22 iunie 2020. Anume cel târziu la 22 iunie 2020 trebuie emis decretul de dizolvare a Parlamentului.

Pentru a dizolva Parlamentul, este necesar ca Legislativul să nu reușească învestirea unui Guvern după expirarea a 45 de zile de la prima solicitare şi respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură (drept discreționar al Președintelui) sau să nu reușească investirea unui Guvern după expirarea termenului de 3 luni de la data apariţiei circumstanţelor ce au determinat necesitatea formării unui nou Guvern (obligație a Președintelui).

Condiția legată cu cele 3 luni este inaplicabilă în cazul nostru, or astăzi este 22 aprilie 2020, deci până la data-limită când poate fi dizolvat Parlamentul (22 iunie 2020) sunt mai puțin de 3 luni. Rămâne partea legată de expirarea a 45 de zile de la prima solicitare şi respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. (...) Dacă scoatem cele 45 de zile de la termenul-limită de 22 iunie 2020 (când Parlamentul poate fi dizolvat), ajungem la data de 9 mai 2020. Altfel spus, pentru a se putea dizolva Parlamentul actual, la 9 mai 2020 cel târziu trebuie să fie făcută prima solicitare de investire a unui nou guvern”, explică Sergiu Litvinenco.

Potrivit deputatului, pentru a se ajunge la prima solicitare de investire a noului Guvern, este nevoie de: 1) demiterea sau demisia Guvernului Chicu; 2) consultarea fracțiunilor în vederea desemnării unui candidat funcția de prim-ministru; 3) emiterea decretului de desemnare a candidatului la funcția de prim-ministru; 4) formarea listei Guvernului și a programului de activitate; 5) înaintarea de către prim-ministrul desemnat a demersului cu privire la învestire.

După aceasta, învestirea Guvernului trebuie dezbătută în ședința Parlamentului: „Chiar dacă există mai multe acte contradictorii ale Curții Constituționale cu referire la momentul când se consideră epuizată prima solicitare de învestire, inclusiv prin prisma ultimei hotărâri a Curții Constituționale cred că acest moment va fi convocarea Parlamentului în ședință plenară pentru a se expima votul asupra Guvernului, sau, dacă acest lucru nu se întâmplă, expirarea a 15 zile de la data desemnării candidatului la funcția de prim-ministru. Altfel spus, pentru a se îndeplini ceea ce spune Igor Dodon privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate, până la 9 mai 2020 Republica Moldova trebuie să rămână fără un guvern plenipotențiar și, tot până la această dată, noul prim-ministru desemnat trebuie să vină în plenul Parlamentului ca să ceară votul de învestitură”.

CITIȚI și Creditul RUSESC de 200 de milioane de euro, în PERICOL. Și deputații din MAJORITATEA PARLAMENTARĂ au întrebări vizavi de unele prevederi DUBIOASE, inclusiv articolul 7, al. 2, al Acordului de împrumut

Sergiu Litvinenco mai adaugă faptul că organizarea alegerilor parlamentare anticipate împreună cu cele prezidențiale nu este posibilă.

„Chiar dacă admitem că la 22 iunie 2020 se emite decretul de dizolvare a Parlamentului, conform art.61 alin.(3) din Constituție, alegerile trebuie să se desfăşoare în cel mult 3 luni de la dizolvarea Parlamentului. Adică cel târziu 22 septembrie 2020. Dar dacă Igor Dodon demisionează din funcție? Nici în acest caz nu este posibil, or jurisprudența Curții Constituționale interzice organizarea concomitentă a alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale”, afirmă deputatul PAS.


Stiri relevante
22.09.2024 10:04 960 Marin Tauber și Dodona

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md