În pădurile de la Talmaza, ca pe „moșia proprie”: Lemn tăiat, dar „ascuns” în documente și prejudicii de peste jumătate de milion de lei
Angajații Ocolului silvic Talmaza din cadrul Întreprinderii silvice „Tighina” au fost prinși furând lemne din pădure.
Un control efectuat de un grup de lucru, instituit în luna iunie curent de către Ministerul Mediului, a scos la iveală nereguli cu prejudicii de peste jumătate de milion de lei în Ocolul silvic de la Talmaza.
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a declarat astăzi, într-un briefing de presă, că în acest ocol silvic au fost descoperite tăieri prin subestimarea cantității de masă lemnoasă, diferența urmând să fie vândută „la negru”.
„Una dintre modalitățile prin care se aduce prejudiciu mediului este punerea în valoare a masei lemnoase pe picior. Datele preliminare depistate în cadrul controlului la Întreprinderea silvică Tighina, mai exact în Ocolul silvic Talmaza, sunt alarmante. Urmare a verificării a cinci parchete de pe un teritoriu de doar 4,1 ha, care urmau să fie exploatate în toamna anul 2024, s-a constatat o diferență de volum de 491 de metri steri sau 344 de metri cubi, valoarea cărora este în jur de 360 de mii de lei. Cu toate încălcările depistate în acest ocol, suma prejudiciilor ar putea depăși jumătate de milion de lei”, a precizat ministrul.
Potrivit lui Sergiu Lazarencu, în această schemă infracțională sunt implicați unii angajați ai Ocolului silvic Talmaza, ingineri și factori de decizie ai Întreprinderii silvice Tighina, dar și angajați ai Inspectoratului de Protecție a Mediului.
„Conform documentelor, trebuia să fie obținute 713 metri cubi de lemn, dar în realitate volumele erau de 1 057 de metri cubi. Diferența de 344 de metri cubi cel mai probabil urma să se vândă la negru. Ca să fie mai clar, vorbim de echivalentul a 50 de mașini de lemn. Unii consideră pădurile propria moșie și o sursă de îmbogățire personală”, a punctat Lazarencu, solicitând suspendarea din funcție, pe perioada anchetei, a celor vizați în fraude, până la o soluție finală în acest caz.
Atât Victor Durbală, directorul „Moldsilva”, cât și Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, au promis, în același briefing, „sancțiuni dure, până la eliberarea din funcție” pentru cei implicați în schema care vizează furturile de lemn.
„Vom iniția mai multe anchete de serviciu pentru personalul silvic, indiferent de funcție. Toate persoanele care au admis încălcări vor fi sancționate”, a declarat Victor Durbală.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski